Retrospektiva 2023 – IT: Godina u znaku umjetne inteligencije i uspjeha hrvatskih tvrtki

Pixabay.com/AlfredMuller
Foto: Pixabay.com/AlfredMuller

Kada bi 2023. godinu u ICT sektoru trebali sažeti u samo jedan termin, to bi svakako bila umjetna inteligencija. Nakon velikog uspjeha koji je OpenAI postigao svojim ChatGPT-jem, nije trebalo dugo čekati da vlastitu inačicu chatbota krenu razvijati i drugi tehnološki divovi.

Kineska tvrtka Baidu tako je sredinom listopada svijet upoznala s ERNIE-jem 4.0. koji, kako je kazao Robin Li, CEO Baidua, ni u jednom pogledu nije inferioran ChatGPT-ju. Svoje tvrdnje potkrijepio je pokazavši novinarima i poslovnim partnerima kako ERNIE u roku nekoliko minuta može riješiti komplicirani matematički zadatak ili napisati zaplet romana smještenog u svijet borilačkih vještina.

Ekscentrični i kontroverzni milijarder Elon Musk otišao je korak dalje pa je nekoliko tjedana kasnije javnosti predstavio Groka, chatbota sklonog sarkazmu i humoru inspiriranog slavnim romanom “Vodič kroz galaksiju za autostopere“.

Vlasnik Tesle u godini na izmaku punio je novinske stupce i drugim eskapadama među kojima je najviše pozornosti privukla promjena imena Twittera koji od kraja srpnja nosi naziv X.

Taj rebranding, prema podacima izvršne direktorice tvrtke Linde Yaccarino, samo u prosincu im je donio 10 milijuna novih korisnika, ali i gubitak od čak 75 milijuna dolara od oglašavanja nakon što su glavni brendovi poput Applea, Disneya ili Warner Bros Discoveryja stopirali svoje oglase na toj mreži.

X se u nekoliko navrata našao i pod lupom nadležnih institucija, pa je prije desetak dana Europska komisija pokrenula službeni postupak protiv njih. Razlog je sumnja da nisu ispunili svoje obveze iz Akta o digitalnim uslugama jer ne čine dovoljno po pitanju suzbijanja dezinformacija vezanih uz sukobe Hamasa i Izraela.  

Elon Musk / Foto: Youtube screenshot/ TED

Sveprisutnost umjetne inteligencije potvrđuje i to što je “svoje prste“ imala pri završavanju posljednje pjesme Beatlesa, ali i tužba koju su Universal Music, ABKCO i Concord Publishing podigli protiv kompanije za razvoj umjetne inteligencije Anthropic, tvrdeći da je pri “podučavanju” chatbota Claudea neovlašteno koristila tekstove pjesama zaštićene autorskim pravima.

Ona je bila glavna tema i na konferencijama koje su u posljednjih mjesec dana organizirali HGK i njezino Udruženje za IT, odnosno HUP ICT (Digitalna (R)evolucija).

Na ovoj prvoj su objavljeni rezultati istraživanja prema kojima čak 92 posto hrvatskih poduzeća umjetnu inteligenciju smatra važnom komponentnom, dok 82 posto od nje očekuje financijsku korist.

Samo pet posto tvrtki u Hrvatskoj, međutim, redovito održava edukacije o umjetnoj inteligenciji, njih 20 posto ponekad, dok je istodobno prosječna ocjena za razinu stručnosti i znanja zaposlenika o AI tehnologijama 2,41 (na skali od 1 do 5).

Foto: Promo

U sklopu Digitalne (R)evolucije, pak, istaknuto je kako se hrvatska ICT industrija proteklih godina pozicionirala kao najbrže rastući dio gospodarstva, a prema Strategiji digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. taj sektor ima potencijal nastaviti ubrzano rasti i doseći 13 posto udjela u BDP-u Hrvatske.

Ista trenutno ima 6.500 poduzetnika i oko 55.000 zaposlenih, a i u 2023. se godini mogla pohvaliti s nekoliko iznimnih postignuća.

Sredinom godine IT sektorom tako je odjeknula informacija da je Google preuzeo Photomath, hrvatski startup koji je kreirao mobilnu aplikaciju koja pomaže u rješavanju matematičkih zadataka.

Uz to, čak pet hrvatskih IT tvrtki našlo se na prestižnoj Deloitteovoj listi CE Technology Fast 50 koja rangira najbrže rastuće srednjeuropske tehnološke tvrtke. Radi se o tvrtkama Aircash, HiveTech, Luminum ICT, Orqa te Devōt, pri čemu je ova posljednja zahvaljujući rastu od 3.232 posto u posljednje četiri godine zauzela visoko četvrto mjesto.

Priznanje koje smo dobili od Deloittea je izuzetno važno za nas. Ono ne samo da potvrđuje našu dosadašnju prednost, već služi i kao odlična referenca za potencijalne buduće partnere i klijente. To nam pruža dodatnu vjerodostojnost u poslovnom svijetu, što je ključno pri izgradnji novih suradnji”, kazao je za Financije.hr Martin Morava, CEO Devōta.

Godina na izmaku bila je dobra i za KING ICT. Već na njezinu početku, NATO ih je odabrao za jednog od dva ključna cyber security partnera za operacije diljem svijeta, a nastavili su i s daljnjim širenjem na Zapad pa su tako otvorili i podružnicu u Bruxellesu.

Imali su i potencijalni rast prihoda od desetak posto te ukupno 770 zaposlenih.

Infinum, jedna od najvećih hrvatskih IT kompanija čiji se digitalni proizvodi koriste diljem svijeta, tako je preuzela američku digitalnu agenciju Expand the Room, čime je napravila dodatni iskorak na tržište Sjedinjenih Država.

U razgovoru za Financije.hr, CEO Infinuma Nikola Kapraljević objasnio je da će njihova tvrtka zahvaljujući toj akviziciji dobiti snažniju prisutnost na američkom tržištu, a ETR priliku za rad na većim i kompleksnijim projektima za globalne brendove.

Sofascore aplikacija, Foto: Promo

Intervju za naš portal dao je i Zlatko Hrkač iz Sofascorea, istoimene aplikacije uz čiju pomoć sportske rezultate i analize prate deseci milijuna korisnika u preko stotinu zemalja. Povod za taj razgovor bio je “ulazak“ Sofascorea među najuspješnije aplikacije na Google Play Storeu zahvaljujući brojci od preko 50 milijuna “skidanja“.

Prošloga tjedna došlo je i do velike promjene u upravljačkoj strukturi tvrtke jer je Ivan Bešlić, suosnivač i COO, nakon 13 godina napustio svoju funkciju koju će odsad obnašati dosadašnji Head of Development Karlo Levak.

Bešlić, međutim, ne napušta Sofascore, već postaje njezin Chief Strategy Officer.

Osječka softverska tvrtka Mono, pak, u lipnju je sklopila partnerstvo s njemačkom Possehl grupom, industrijskim i tehnološkim divom s više od 200 tvrtki iz tridesetak svjetskih zemalja u kojima ima preko 13.000 zaposlenih.

Velikim uspjehom mogu se pohvaliti i dva hrvatska startupa koja su osvojila prva mjesta na Labena Ventures akceleratoru održanom na Malti.

Pobjedu na World Tech Med Malta eventu odnio je Synergoton, startup iz Zagreba koji je osnovao je doktor znanosti Domagoj Prebeg, a njihov tim čine i doktor znanosti Emil Barić te Milan Kordić, inženjer eletrotehnike.

Synergoton je kreirao sustav hibridne hladne plazme koja kombinira pet dodatnih podražaja, poznatih u fizioterapijama, te je namijenjen kućnoj uporabi.

Drugo mjesto pripalo je još jednom hrvatskom startupu Apiotix Technologies.

10 Odgovora

  1. Tehnologija napreduje, samo čovječanstvo nazaduje…štoviše, izumire.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari