Dobra godina za KING ICT: Podigli prihode 10 posto i postali jedan od ključnih NATO cyber security partnera

Foto: Promo

KING ICT godinu privodi kraju s procijenjenim rastom prihoda od približno 10 posto, zadržanom profitabilnosti i ukupno 770 zaposlenika, istaknuto je u petak na neformalnom druženju novinara s predsjednikom uprave KING ICT-ja Plamenkom Barišićem.

Godinu na izmaku za ovu je ICT tvrtku obilježilo i daljnje širenje na Zapad, čemu svjedoči i otvaranje podružnice KING ICT Belgija u Bruxellesu. U tom uredu trenutno je tek nekolicina zaposlenih, no taj će se broj svakako povećati.

Također, već početkom 2023. godine, NATO je odabrao KING ICT za jednog od dva ključna cyber security partnera za operacije diljem svijeta, što znači da su u 2023. i 2024. godini zaduženi za odgovorne zadatke visokog prioriteta i implementacije najsuvremenijih cyber security rješenja za NATO Agenciju.

Od njihovih drugih važnih projekata vrijedi spomenuti i da se u Splitu trenutno provodi implementacija Inteligentnog transportnog sustava, jednog od najmodernijih u Europi, dok su takvi sustavi već uspostavljeni u Zadru i Šibeniku.

Riječ je o projektima koji su dio ”smart city” koncepta , a uključuju, između ostalog, pametne semafore, videonadzor, informiranje putnika o prometu, prioritizaciju vozila javnog prijevoza i hitnih službi, sustav za praćenje vremenskih uvjeta te opremanje Centra za kontrolu i nadzor prometa.

Plamenko Barišić, Foto: Promo

U maloprodajnom segmentu istaknuli su implementaciju bežičnog mrežnog rješenja za Studenac, koja omogućuje adekvatnu pokrivenost i kvalitetu signala u prostorima maloprodajnog lanca, kao ključnu podršku poslovanja. Nadalje, u suradnji s Končar Digitalom, za tvrtku Končar d.d. u tijeku je projekt konsolidacije i modernizacije cjelokupne ICT infrastrukture Grupe.

Uspješno su priveli kraju i implementaciju SAP ERP rješenja za Hrvatske šume, što predstavlja jednu od najvećih SAP implementacija u našoj zemlji ove godine.

Tijekom druženja je bilo govora i o projektu tvrtke Smart Energy, koja djeluje u sklopu KING ICT-ja, za Podravku. Radi se o trenutno najvećoj investiciji u integrirane elektrane u Hrvatskoj.

U sklopu istog provest će se izgradnja fotonaponskih elektrana koje će investitoru osigurati značajne uštede u trošku električne energije i smanjiti emisije ispušnih plinova. Projekt uključuje pet fotonaponskih elektrana, a obuhvaća više od 40 krovova.

Nakon Omega Softwarea, KING ICT Grupi se ove godine pridružila i tvrtka Alter Info, čime je proširena lepeza usluga i proizvoda u području kibernetičke, odnosno informacijske sigurnosti, ključne za suvremeni svijet i poslovanje.

Alter info, napominju, donosi nove konzultantske i programerske kompetencije, kao i nove klijente koji su trenutno korisnici proizvoda i usluga tvrtke Alter Info te preuzimanje software rješenja AlterRisk.

Nastavljeni su i partnerski odnosi s velikim svjetskim korporacijama kao što su Cisco, Dell Technologies, SAP, VMware, Lenovo i Oracle, a mnogi od njih ovjenčani su i nagradama.

Od internih inicijativa, osim već tradicionalne KING ICT Akademije, u 2023. je provedena i nova inicijativa “KING ICT Weekend Workshops“ unutar koje stručnjaci tvrtke drže besplatne radionice o poslovnoj analizi, osiguranju kvalitete i programiranju.

“Nastavio se trend digitalne transformacije i zelene tranzicije poslovanja, istina – smanjenog intenziteta – ali i dalje velikog pozitivnog utjecaja na IT potrošnju. Prioritet investicija u tehnologiju okrenuo se k povećanju učinkovitosti i djelotvornosti poslovanja. IT tvrtke izložene poslovanju na američkom tržištu usporile su ili smanjile intenzitet na tržištu koje se sve više oslanja na vlastite IT tvrtke i resurse. Hrvatska je među EU prvacima po korištenju sredstava NPOO (Nacionalni plan oporavka i otpornosti) i drugih EU izvora financiranja, što ima pozitivan utjecaj na IT potrošnju. Tehnološka rješenja zasnovana na umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju doživjela su procvat predvođena Chat GPT-om. Većina industrija eksploatira ili eksperimentira mogućnosti i dosege umjetne inteligencije (AI) i strojnog učenja (ML), koristeći sve veće podatkovne setove, trenirane algoritme i računalne kapacitete. Rast cyber prijetnji i napada potaknuo je val investicija u kibernetičku sigurnost i pripremu obveznika za implementaciju NIS2 direktive“, istaknuto je u petak.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari