Pizza je mnogima omiljeno jelo, a Hrvatska ima odličnu ponudu. O tome nam govori i činjenica da je zagrebački Franko’s Pizza & Bar već nekoliko godina na listi najboljih 50 pizzerija u Europi izvan Italije, a ove godine su se plasirali na 15. mjesto. No, uz ovu, glavni grad Hrvatske ima i mnoge druge odlične pizzerije, a među njima je Pizzeria Purger koja je najstarija u Zagrebu.
Ova pizzerija posebna je po tome što je otvorena 1979. godine i još uvijek nije mijenjala svoj koncept. Mnogima je ostala u lijepom sjećanju, pa i danas, kada imaju puno više izbora, kupuju njihove specijalitete.
“Njegujemo obiteljsku tradicija koja je nastajala desetljećima. U početku je pizzerija imala samo jednu salu u kojoj su tada bile druge boje zidova i separea. Kasnije je sve prošireno jer nije bilo dovoljno sjedećih mjesta, a obujam posla se povećao”, rekao je za Financije.hr Toni Klubička, sin vlasnice pizzerije Adelke Černi-Klubička.
Ispričao nam je da se ponuda pizza mijenjala tijekom godina jer su se prilagođavali željama gostiju. Ipak, imaju i neke osnovne pizze koje su im ostale iste od početka.
“Dosta smo pizza prvi u Hrvatskoj uveli. Primjerice, prvi smo uveli pizzu s bolognese umakom i ona je na meniju od 1979. godine. Pizze su 90-ih godina dobile špek, a prvi smo imali i pizzu s kavijarom te pizzu s lososom. Prvi smo uveli i kontroverznu havajsku pizzu s ananasom, koja je i danas vrlo popularna”, otkrio nam je Klubička i dodao da su im neke od najpopularnijih pizza Slavonska, Purger, Special, Fantazija i Verona.

Tvrdi da je njihova pizzerija bila prva koje je 90-ih tražila dozvolu za vino i pivo, što se u ono vrijeme nije smjelo prodavat bez odobrenja. Tada su mlijeko i Coca-Cola bili najpopularnija pića uz pizzu.
“U današnje vrijeme, kad se povećala konkurencija, i dalje smo inspiracija mnogima. Zato se s konkurencijom odlično nosimo”, rekao nam je.
Pizzeria Purger već godinama bilježi pozitivne rezultate i širi poslovanje, a planiraju tako nastaviti i u narednom razdoblju.
“Tijekom godina su nam dolazile mnoge poznate osobe iz svijeta muzike, mode, filma, politike i sporta. Imamo i dosta stranih gostiju, ali sve ovisi o sezoni”, kazao je za naš portal.

Naveo je da planiraju i dalje raditi istim tempom i širit poslovanje, ali da neće previše mijenjati ponudu.
S obzirom na uspjeh navedenih pizzerija u Zagrebu, zanimljivo je vidjeti kako posluju i drugi koji su registrirani u djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane u glavnom gradu Hrvatske gdje je trenutačno u toj djelatnosti registrirana 401 tvrtka.
Prema podacima CompanyWalla, ukupni prihodi tih tvrtki u 2022. godini iznosili su 5.330.794 eura, u 2023. su bili za 1.612.807 eura veći, a lani su iznosili 7.869.235 eura. Njihova dobit iznosila je 146.176 eura u 2022., dok je u 2023. znatno porasla i iznosila 1.142.981 euro, a u 2024. je iznosila 596.417 eura. No bitno je napomenuti da još uvijek nisu dostupni financijski podaci za prošlu godinu za sve koji su registrirani u navedenoj djelatnosti u Zagrebu.
Prve tri tvrtke po dobiti u 2024. godini u djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane u Zagrebu, bile su Stara Sava, Pečenjarnica Cvjetno i Maslina.
Restoran Stara Sava zauzeo je prvo mjesto po dobiti u 2024. godini s 322.819 eura, a prihodi su mu iznosili 1.631.879 eura. Prihodi u 2022. su im iznosili 1.401.531 euro, a u 2023. godini 1.070.277 eura. Dobit im je u 2022. iznosila 76.605 eura, a u sljedećoj godini 238.965 eura.
Na drugom mjestu je Pečenjarnica Cvjetno s dobiti od 154.969 eura i prihodima od 748.740 eura, prema CompanyWallu. U godini prije prihodi su im iznosili 699.337 eura, a u 2022. 541.780 eura. Dobit im je u 2023. iznosila 150.409 eura, dok je u 2022. godini iznosila 81.053 eura.
Pročitajte još:
Maslina je zauzela treće mjesto s dobiti od 83.732 eura u prošloj godini i prihodima od 710.531 euro. Ukupni prihodi u 2023. iznosili su im 672.887 eura, a dobit 74.786 eura. U 2022. su im ukupni prihodi iznosili 623.307 eura, a dobit 72.840 eura.
Navedeni restorani su otvoreni prije otprilike 30 godina pa je, uz ljubav mnogih prema Purgeru, jasno da Zagrepčani cijene povijest i tradiciju te ostaju vjerni restoranima koji im desetljećima poslužuju ukusnu hranu.
34 Odgovora
Odlična Zzapi.
Svaka čast
Rijetko gdje se može naći vrhunska pizza
Bravo!
Nisam nikad jela tamo…
Najstarija pizzerija u Zagrebu savršen je primjer kako se obiteljska tradicija i strast prema kuhanju prenose s koljena na koljeno.
Imaju odlicne pizze.
Kako je to lijepo i tolike godine opstalo svaka čast samo naprijed
Nisam nikad tamo bio!
uuuuuuu top izgleda ova pizza
Lijepo je vidjeti da se okusi tradicije čuvaju generacijama!
Predivan primjer kako njegovati tradiciju i obiteljski posao. Bravo i samo tako dalje!
Lijepa obiteljska prica
Ako posluju 30 godina, znači da nešto dobro rade….
Lijepa priča i top pizza👍
Bas je lijepo kada obiteljska tradicija opstane
Moram otiči tamo
Jedna od najboljih pizzeria u Zagrebu.
Skoro pa savršena.
Svaka cast.
Rijetko koja pizzerija ima ovakvu priču.
E sad mi se otvorio apetit
Dosta puta sam prošla tuda i zapela mi je za oko, baš ću slijedeći put kod njih na pizzu
Ma svaka čast
Tako i treba..
Tako treba i dalje..
Pizzeria je pravi zagrebački klasik koji već desetljećima čuva obiteljsku tradiciju
Bravo za njih
Pregladna sam da ovo čitam
Najstarija pizzerija u Zagrebu sjajno čuva obiteljsku tradiciju i kroz desetljeća pruža autentične okuse koje obožavaju mnogi. Vrijedno je podržavati ovakve povijesne i domaće lokacije koje doprinose bogatstvu zagrebačke gastronomske scene.
Može odmah jedna mješana!
Imaju prave Hrvatske pizze, a ne flis papir koji se danas nalazi u puno restorana
Kod njih je pizza baš super
Baš predivno ..