Umjetna inteligencija nametnula se kao neizbježna za poslovanje

Pixabay.com
Umjetna inteligencija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Umjetna inteligencija (AI) nametnula se kao neizbježna za poslovanje gotovo svih poslovnih sektora, pa i u Hrvatskoj, a iako se za sada najviše koristi u telekomima, bankarstvu i IT-u, sve je više startupova i rješenja za druge sektore, istaknuto je u četvrtak na konferenciji AI2 Future.

Ta je konferencija u svom osmom izdanju, ujedno i jedina koja se bavi isključivo AI-jem (artificial intelligence) u organizaciji udruge CroAI u Kraš Auditoriumu okupila više od 400 domaćih i stranih sudionika, većinom developera, AI entuzijasta i predstavnike tvrtki i startupova čije se poslovanje oslanja na umjetnu inteligenciju, prenosi Hina.

U dva dana, 19. i 20. listopada konferencija će kroz 50 predavanja predstaviti trendove i dobre prakse AI-ja, kao i uz izložbu tvrtki i njihovih rješenja omogućiti i poslovne te susrete s investitorima (fondovima i drugim).

Konferenciju je otvorio kreativni menadžer kompanije Lego Jesper Soderberg. Po njegovim riječima u uporabi AI-ja važno je biti odgovoran i koristiti je etički i inkluzivno.

“Umjetna inteligencija je tehnologija koja donosi revoluciju u sve industrije pa je ključno kako da se pojedinci i tvrtke u Hrvatskoj aktivno uključe u taj razvoj, što je i neizbježno za poslovanje već sada, a bit će i više u idućim godinama”, rekla je za Hinu izvršna direktorica udruge CroAI Martina Silov.

Kazala je i da udruga više ne radi istraživanja o tome koliko je AI prisutan u Hrvatskoj, jer je to sada već itekako tu, što govori i podatak da udruga sada ima dvostruko više članova nego prije par godina, odnosno više od 400, a i nisu svi u udruzi koji se time bave.

Silov smatra da je važno i razumjeti utjecaj umjetne inteligencije te kako da države i organizacije mogu iskoristiti, kako kaže, snagu te tehnologije da potaknu inovacije i rast.

“Prije godinu-dvije imali smo u Hrvatskoj stotinjak startupova koji se bave umjetnom inteligencijom, neki su se ugasili, neki napredovali, ali važno je sada kako uvesti u taj svijet tradicionalne kompanije, smatra Silov.

AI će, kaže, utjecati na radna mjesta, ali kao i prije deset godina kada neki današnji poslovi nisu postojali, pa smo se naviknuli, a tako će biti i s današnjim poslovima – neki će ostati, neki nestati, a i pojavit će se i novi i to ne zbog umjetne inteligencije koja će uvijek trebati čovjeka.

I ona i direktor u tvrtki Infobip Ervin Jagatić naglasili su da primjena AI-ja u poslovanju ne mora puno koštati, te da se može primijeniti u raznim procesima, prema klijentima i korisnicima, u pisanju mailova i raznim vrstama informiranja.

Juraj Peršić iz startupa Calirad naglasio je pak mogućnosti AI-ja za sigurnost u prometu, pogotovo u raznim cestovnim utrkama.

Primjer dobre prakse i poslovanja predstavio je i startup DINGjobs, čiji je suosnivač David Rey Hudeček naglasio da planiraju skoro širenje u Njemački i to svoji rješenjem na temelju AI-ja koja povezuje studente i one koji su ga završili s poslodavcima svih sektora.

Jedan odgovor

  1. Kako stvari stoje, AI će postati integralni dio skoro svake grane privrede. Kako će se to odraziti na radna mjesta niže kvalificiranih? Ne vjerujem dobro…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari