Umjetna inteligencija dovela do porasta Wall Streeta

pixabay.com
ilustracija Foto: Pixabay.com

Tehnološki Nasdaq indeks u utorak je porastao, predvodeći porast i ostalih burzovnih indeksa na Wall Streetu, zahvaljujući uzbuđenju investitora oko umjetne inteligenciije (AI) uoči objave poslovnih rezultata tehnoloških divova Alphabeta i Microsofta nakon zatvaranja burze.

Hina javlja da je Nasdaq indeks u utorak porastao 0,63 posto, na 14.145 bodova, njujorški Dow Jones indeks 0,09 posto, na 35.442 boda, a S&P 500 indeks za 0,29 posto, na 4.568 bodova.

I Microsoft i Alphabet lansirali su niz AI proizvoda nakon što je Microsoftov Open AI pokrenuo ChatGPT krajem 2022. godine. Investitori očekuju da ti novi proizvodi pomognu tehnološkim divovima nadomjestiti prihode od usporavanja rasta cloud poslovanja.

“Kad postoji toliko puno entuzijazma za specifičnu ulagačku temu, ne trebate puno razloga koji bi pokrenuli tržište. To je inercija”, tumači Steve Sosnick, strateg u Interactive Brokers.

I dok tržište trese AI groznica, investitori s nestrpljenjem čekaju zasjedanje Feda u srijedu, koji bi, procjenjuju, mogao još jednom podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda.

“Zasjedanje Feda podsjetnik je tržištu da će to biti predzadnje, moguće i zadnje podizanje kamatnih stopa, a to je bila glavna briga tržišnih sudionika, posebice u vezi teholoških dionica”, naveo je Rishi Sadarangani, iz hedge fonda R/Evolution Gate.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari