Dobro raspoloženje na burzama u Aziji, euro “pod pritiskom”

Hina
Japan, Foto: Hina

Na azijskim burzama vladalo je dobro raspoloženje zahvaljujući najavi Kine da će pojačati podršku svom gospodarstvu, čiji oporavak nakon pandemije posrće, što je znatno podiglo kineske burze, dok je na deviznim tržištima dolar blago ojačao uoči zasjedanja Feda.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih porastao je 1,2 posto, prekinuvši 6-dnevni negativni niz, ponajviše zahvaljujući skoku cijena kineskih dionica. I dok je tokijski Nikkei indeks oko 6,30 sati bio u blagom minusu od 0,3 posto, kineksi burzovni indeksi imali su snažnu izvedbu. Indeks šangajske burze bio je u plusu 1,55 posto, a burze u Hong Kongu za čak 3,4 posto.

Rast kineskih burzi podruprlo je obećanje kineskih čelnika dan ranije da će ojačati svojim politikama podršku gospodarstvu, koje se muči s oporavkom nakon pandemije covida-19, kako bi se ojačala domaća potražnja, a signalizirali su i druge stimulativne korake, prenosi Hina.

Stratezi Saxo Marketsa, nakon što su proučili izvješća sa sastanka kineskih čelnika, smatraju da ona daju razloga za blag optimizam, jer odražavaju oprezan pristup gospodarskim poticajima, kao i da su političari prepoznali izazove s ​​kojima se to drugo po veličini svjetskog gospodarstvo suočava.

pixabay.com
Burze, ilustracija; Foto: Pixabay.com

Najveći razlog za zabrinutost ulagača i dalje je kinesko tržište nekretnina, pri čemu su cijene dionica i obveznica nekretninskih kompanija u toj zemlji u ponedjeljak zabilježile najnižu razinu u zadnjih osam mjeseci, zbog straha od krize likvidnosti u dva najveća građevinska developera u toj zemlji.

Kineska državna novinska agencija objavila je, piše Hina, u da će Kina prilagoditi i optimizirati politiku nekretnina na vrijeme, kao odgovor na “značajne promjene” u odnosu ponude i potražnje na tržištu nekretnina. Erin Xin, ekonomistica u HSBC-u, smatra da bi ta objava mogla sugerirati daljnje prilagođavanje politika prema nekretninskom sektoru, kao i moguću veću podršku tom sektoru. Cijene dionica kineskih nekretninskih kompanija skočile su danas u prosjeku za 10,5 posto.

Euro pod pritiskom zabrinutosti oko moguće recesije u eurozoni

Na deviznim tržištima, dolarov indeks, koji mjeri izvedbu dolara prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,34 posto u odnosu na dan ranije, na 101,39 bodova, uoči zasjedanja Feda na kojem se očekuje još jedno povećanje kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova.

Tečaj eura pritom se ponešto oporavio, nakon što je u ponedjeljak potonuo 0,5 posto prema dolaru, na najnižu razinu u zadnja dva tjedna od 1,1059 dolara, zbog zabrinutosti investitora da bi u eurozoni mogla izbiti recesija nakon što je najnoviji podatak o poslovnoj aktivnosti u eurozoni ukazao na njezino smanjivanje u srpnju više nego se očekivalo. Jutros se eurom trguje po 1,1074 dolara, no i dalje je njegova cijena za 0,4 posto niža nego dan ranije.

“Nastavak slabosti u proizvodnom i uslužnom sektoru, posebice u Njemačkoj, mnogo je veće nego se očekivalo, što izvlači na površinu neka pitanja oko rektorike koju bismo mogli očekivati od ECB-a u četvrtak, navodi Rodrigo Catril, valutni strateg u Nacional Australia Bank-u. Tržiša očekuju da će ECB u četvrtak podići kamatne sotpe za novih 0,25 postotnih bodova, no tijek daljnjeg podizanja kamatnih stopa nije jasan.

Istodobno, tečaj jena blago je oslabio prema dolaru, za 0,05 posto, na 141,43 jena za dolar.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari