Putovanje željeznicom u Europi dvostruko skuplje od letova, iznimka nije ni Hrvatska

Foto: Pixabay

Željezničke karte u Europi na nekim su linijama dvostruko skuplje od avionskih karata, a Hrvatska prati taj prosjek, pokazalo je istraživanje ekološke udruge Greenpeace koja je zatražila i uvođenje nameta na kerozin.

Hina navodi da je Greenpeace usporedio cijene karata na 112 ruta diljem Europe u nekoliko termina. Istraživanje je obuhvatilo 94 međunarodne i 18 domaćih linija.

Utvrdili su da su cijene željezničkih karata na tim linijama u prosjeku dvostruko skuplje od avionskih karata. Najveća je razlika u Britaniji i Španjolskoj gdje je putovanje vlakom četiri puta skuplje od onoga avionom.

Ispitivači su zabilježili najznačajniju razliku u cijeni na liniji Barcelona-London gdje karta za vlak stoji i do 384 eura, 30 puta više nego od avionske karte koja se može naći i za 12,99 eura.

Letovi su jeftiniji na 71 posto analiziranih ruta, a niskobudžetni prijevoznici lete na njih 79 posto i u većini su slučajeva jeftiniji od željeznice zbog nepoštene i agresivne politike utvrđivanja cijena.

Greenpeace u istraživanju ističe i da je Hrvatska željeznicom povezana sa svim susjedima, ali vlakovi voze jako rijetko. Najskuplja je željeznička linija ona od Zagreba do Rima, utvrdio je Greenpeace, dodavši da je let čak četiri puta jeftiniji.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari