Prvi regionalni elektromotorni vlak pušten u promet

Foto: HINA/Zvonimir Kuhtić

Prvi elektromotorni vlak za regionalni prijevoz, proizveden u Končaru u sklopu projekta “Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza (HŽPP) novim elektromotornim vlakovima” vrijednog 171 milijun eura, pušten je u utorak u promet na relaciji Zagreb – Sisak.

Hina javlja da je na današnjoj promotivnoj vožnji istaknuto da HŽPP tim projektom modernizira svoj vozni park 21 novim elektromotornim vlakom. Taj projekt sufinancira se iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” i to u visini od 85 posto.

Do sada je isporučeno svih 11 vlakova za gradsko-prigradski prijevoz. Končar će isporučiti još devet regionalnih vlakova koji će voziti na elektrificiranim prugama u Hrvatskoj, na relacijama od Zagreba prema Vinkovcima, Sisku, Novskoj, Koprivnici, Zaboku, Karlovcu, Ogulinu i Rijeci te na relaciji Vinkovci – Vukovar. Svi vlakovi trebali bi biti isporučeni do travnja 2024. godine.

Elektromotorni vlak koji je proizvela tvrtka Končar – Električna vozila postiže brzinu do 160 kilometara na sat, a na pojedinim je dionicama do Siska vozio brzinom od 140 kilometara na sat.

Vlakovi su četverodijelne niskopodne kompozicije opremljene rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima i prostorom za bicikle, a kompletan putnički prostor je pod videonadzorom. Imaju po četiri vrata na svakoj strani vlaka, sjedala su većinom dvosjedi, a imaju kapacitet od 209 sjedećih i 222 stajaća mjesta.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić rekao je tom prilikom da se radi o kvalitetnom proizvodu hrvatske proizvodnje. Ukazao je na sigurnost i ugodnu vožnju predstavljenog vlaka.

“Nama je bitno da sredstva iz EU fondova snažno usmjerimo na željeznicu i da sljedeće desetljeće obilježi ulaganje u željeznicu, kao što je prethodno razdoblje obilježilo ulaganje u cestovni promet”, rekao je Erlić, dodavši kako Vlada želi da se skraćuje vrijeme putovanja željeznicom i da se se poveća broj korisnika vlakova.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari