Denis Sušac (Mono): U ovoj godini očekujemo rast prihoda od 20 do 30 posto, pojačano zapošljavanje i širenje tima

Denis Sušac (Foto: Privatna arhiva)

Osječka softverska tvrtka Mono u lipnju je sklopila partnerstvo s njemačkom Possehl grupom. Riječ je o industrijskom i tehnološkom divu koji u više od 200 tvrtki iz tridesetak svjetskih zemalja ima preko 13.000 zaposlenih. Strateški partner postali su investicijom Possehl Digitala, svoje digitalne jedinice, u manjinski suvlasnički udio Mona.

“Sklapanje ovog partnerstva je rezultat želje za otvaranjem novih tržišta kroz suradnju s ozbiljnim i jakim partnerom, ali uz zadržavanje neovisnosti u odlučivanju, kao i identiteta i kulture tvrtke. Klasični scenarij akvizicije od strane veće tvrtke ili sustava nam nije bio privlačan, iako smo imali ozbiljnih ponuda i za takav vid suradnje. Kako je Possehl grupa kroz tvrtke kćeri od ranije prisutna u Hrvatskoj, nije bilo teško prepoznati njihov potencijal. U predstojećem periodu stoga očekujemo pokretanje novih i izazovnih projekata za tvrtke članice grupe, kao i rad na stvaranju novih proizvoda za međunarodno tržište”, kazao je Denis Sušac, suosnivač i CEO osječke tvrtke.

Radni sastanak u tvrtki Mono (Foto: Privatna arhiva)

Mono je i dosad puno radio vani, najviše u SAD-u, gdje ostvaruju više od 60 posto svojih prihoda. Prisutni su i na drugim tržištima kao što su Australija i Europska unija, a vjeruju kako će prihod sa EU tržišta kroz suradnju s tvrtkama iz Possehl grupe u idućih nekoliko godina značajno narasti. Njihova softverska rješenja možemo pronaći u brojnim sektorima poput farmaceutske industrije, medicine, veterine, bankarstva i financija te nekretnina i transporta.

Naš je najvažniji proizvod eCTD Office, skup alata koji farmaceutske tvrtke koriste kod registracije lijekova kod regulatornih tijela. Osim njega imamo i nekoliko manje raširenih alata za evidenciju radnog vremena, razvoj softverskih rješenja, a trenutno radimo na proizvodima za upravljanje dokumentima uz korištenje tehnologija umjetne inteligencije. Uz to, radimo i na većem broju složenih softverskih rješenja za naše klijente u raznim industrijama”, pojašnjava Sušac.

Partnerstvo s Possehlom poklopilo se s dvadesetom godišnjicom osnutka Mona pa smo Denisa zamolili da za naš portal ukratko ispriča kako su izgledali počeci tvrtke i koji su bili najveći problemi s kojima su se susretali tih prvih godina.

Uprava tvrtke Denis Sušac, Žarko Gajić, Kristijan Horvat i Jasmin Muharemović (Foto: Privatna arhiva)

“Tvrtka je osnovana 2003. godine, a osnivači smo Žarko Gajić, Jasmin Muharemović i ja. Ubrzo nam se pridružio i četvrti član uprave, Kristijan Horvat. Početni rast i razvoj bili su relativno spori, posebno za današnje kriterije. Nismo imali iskustva u vođenju posla, izvori financiranja su bili nedostupni, širina IT tržišta i dostupnost kvalificirane radne snage manja. Upornim radom i stalnim učenjem ti su početni problemi nakon nekog vremena savladani”.

Danas njihov tim broji 170 zaposlenih, od čega ih 150 radi na lokaciji u Osijeku. Prije dvije godine imali su i veliko ulaganje od dva milijuna eura u nove poslovne prostore koji se nalaze u IT parku Osijek. Stvari nisu tekle glatko, kako zbog same pandemije tako i zbog drugih komplikacija na koje su nailazili.

Mono tim (Foto: Privatna arhiva)

“To je bio jedan od većih izazova u zadnje vrijeme. Ne samo zbog početka pandemijske krize, nego i nekoordiniranosti nadležnih tijela, što je primjerice uzrokovalo da odmah na početku projekt mora biti odgođen mjesecima jer je, eto, jedan energetski kabel pogrešno uveden u katastar pa prolazi točno ispod budućih objekata. Mono je tako kao predvodnik projekta riješio sve ‘dječje bolesti’ ovog projekta. Na kraju je ipak sve završilo dobro i taj nam objekt sada značajno olakšava poslovanje jer sadrži svu potrebnu infrastrukturu i sadržaje. Veseli nas i da se upravo gradi i centralni objekt IT parka koji je financiran iz EU fondova i u kojemu će mjesto i zajedničke sadržaje pronaći i druge tvrtke”, kazao je Denis Sušac.

Mono surađuje i s drugim domaćim tvrtkama u sklopu udruge Osijek Software City. Cilj Udruge je suradnja na rješavanju zajedničkih problema koji usporavaju razvoj domaćeg IT sektora, prvenstveno napredak u kvaliteti visokoobrazovnih programa i privlačenje učenika i studenata na dolazak ili ostanak na školovanju u Osijeku. Rade i na rješavanju infrastrukturnih problema, surađuju na projektima i razmjeni znanja, organiziraju konferencije i slična događanja. Spomenute ciljeve ostvaruju kroz međusobnu suradnju tvrtki, kao i suradnju sa sastavnicama osječkog Sveučilišta, srednjim školama, lokalnim vlastima i ostalim zainteresiranim stranama.

Prošlu godinu Mono je završio s prihodom od skoro osam milijuna eura, dok u 2023. očekuju još bolje rezultate.

“U 2023. očekujemo nastavak trenda rasta prihoda po stopi od 20-30 posto i što je još bitnije, pojačano zapošljavanje i širenje tima. Najnovija kriza u IT sektoru koja je u zadnje vrijeme usporila tempo zapošljavanja i pokrenula val otkaza u dosta tvrtki nije utjecala na nas, a kako stvari stoje tako će i ostati”, zaključio je Sušac.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari