Martin Morava, Devōt: Rješavanje izazova u zdravstvu pružilo nam je priliku raditi na nečemu što direktno koristi ljudima

Foto: Promo

Na prestižnoj Deloitteovoj listi CE Technology Fast 50, na kojoj se nalaze najbrže rastuće srednjeuropske tehnološke tvrtke, visoko četvrto mjesto zauzela je hrvatska IT tvrtka Devōt. To je ujedno čini i najviše rangiranom od pet hrvatskih tvrtki na listi, što su zaslužili doista impresivnim prosječnim rastom od 3.232 posto u razdoblju od 2019. do 2022. godine.

O ovom priznanju, ali i o brojnim drugim temama, Financije.hr su razgovarale s osnivačem Devōta Martinom Moravom.

Krenuo bih od aktualnosti – Deloitte vas je uvrstio na četvrto mjesto svoje prestižne liste CE Technology Fast 50. Što vam znači to priznanje u smislu referenci za neke buduće poslove?

“Priznanje koje smo dobili od Deloittea je izuzetno važno za nas. Ono ne samo da potvrđuje našu dosadašnju prednost, već služi i kao odlična referenca za potencijalne buduće partnere i klijente. To nam pruža dodatnu vjerodostojnost u poslovnom svijetu, što je ključno pri izgradnji novih suradnji”.

Zaslužili ste ga prosječnim rastom od 3.232 posto u posljednje četiri godine. Što je dovelo do tolikog rasta?

“Često to ponavljam, ali je istina – naš rast rezultat je predanog rada i angažmana cijelog našeg tima. No, važno je naglasiti da naš uspjeh nije samo rezultat fokusa na rast, već prije svega na kontinuiranu kvalitetu rada i isporuke. Naš primarni naglasak uvijek je bio na osiguranju stabilnosti poslovanja, što smatram ključnim za dugoročni uspjeh. U radu s našim klijentima istaknuli smo se fokusom na kvalitetu rada i pravovremene isporuke, što je osiguralo zadovoljstvo naših klijenata i dugoročne suradnje s njima. Također, uspjeh proizlazi iz našeg pristupa koji omogućava klijentu da se fokusira na svoj rast, dok mi preuzimamo cjelokupni razvojni proces”.

Osim Devōta, na listi se našlo još nekoliko tvrtki iz Hrvatske, iz čega se može zaključiti kako naš IT sektor uspješno odolijeva krizi. Da li je zaista tako, koji su najveći problemi i izazovi s kojima se susreće hrvatska IT industrija?

“Istina je da hrvatski IT sektor pokazuje napredak, ali isto tako se suočava s određenim izazovima. Još uvijek postoji nedostatak fokusa na stvaranje kompletnih proizvoda umjesto pružanja pojedinačnih usluga. Isto tako, problem je i u nedostatku određenih specijaliziranih profila stručnjaka, što je povezano i s potrebom ulaganja u obrazovanje i razvoj talenata. Osim toga, važno je napomenuti da je Deloitteva nagrada dodijeljena u 2023. godini, ali se odnosi na razdoblje od 2019. do 2022. To znači da ćemo tek iduće godine vidjeti kako se hrvatski IT sektor nosi s krizom koja je trenutno prisutna. Zaključak je da trebamo podržavati i ulagati u inovacije ako želimo unaprijediti hrvatsku IT industriju”.

Tvrtka Devōt, Foto: Promo

Osnovani ste 2016. godine, a u vrijeme pandemije fokusirali ste se na HealthTech sustave. Koji su bili glavni razlozi za prebacivanje fokusa na HealthTech?

“Fokusirani smo na rješavanje problema, a tijekom pandemije, kad se pojavila globalna potreba za rješenjima u zdravstvenom sektoru, naša je tvrtka pronašla priliku za pružanje stručnosti u području HealthTecha. Uz to, posjedovanje vještina koje su bile tražene u tom trenutku omogućilo nam je uspješan ulazak i rad u tom sektoru.

Osim toga, prelazak na rješavanje izazova u zdravstvu pružio nam je priliku raditi na nečemu što direktno koristi ljudima – omogućiti pristupačniju i napredniju zdravstvenu skrb. To je ujedno bio i izazov koji smo sa strašću prihvatili. Sve u svemu, prilagodba fokusa na HealthTech bila je odgovor na globalnu potrebu i prilika da naša stručnost donese stvarnu korist ljudima u najpotrebnijim vremenima”.

Ako se ne varam, najviše poslujete na američkom tržištu, uključujući i neke Nasdaq tvrtke. O kojim je tvrtkama riječ i kako je došlo do suradnji s njima?

“Istina je da smo prisutni na američkom tržištu i surađujemo s tvrtkama koje su na Nasdaq popisu, no zbog ugovornih obveza ne možemo javno otkriti identitet svih naših klijenata”.

S vašim klijentima imate ravnopravan partnerski odnos. O kakvom se točno odnosu radi i koje prednosti on donosi u usporedbi s klasični(ji)m oblicima suradnje?

“Partnerski odnos s našim klijentima ključan je dio našeg poslovanja. Kroz ovakav odnos pružamo visoku dodanu vrijednost, ravnopravni smo na projektima i stvaramo okruženje koje omogućuje razvoj inovativnih rješenja prilagođenih potrebama klijenata. Tradicionalni model suradnje uključuje tvrtku koja pruža ljude klijentu, koji potom upravlja timom. No, mi se ne oslanjamo na takav pristup. Mi preuzimamo problem od klijenta te interno gradimo tim koji se bavi rješavanjem tog problema. Upravo mi vodimo tim i nadgledamo proces, održavajući kontinuiranu transparentnost s klijentom o statusu projekta.

Naglasak nam je na kvaliteti isporuke od samih početaka, zbog čega i pazimo na to da nemamo previše klijenata istovremeno. Tako njegujemo dugoročne i stabilne suradnje te se posvećujemo svakome od njih”.

Koliko Devōt ima zaposlenih? Pitam to jer sam pročitao da za neke projekte uzimate i vanjske suradnike.

“Devōt trenutno ima više od stotinu zaposlenih koji sudjeluju na različitim projektima kroz različite oblike suradnje. Pazimo na odabir pozicija za stalno zaposlenje te koristimo i vanjske suradnike za projekte koji zahtijevaju specifične vještine ili privremenu podršku”.

Lani ste ostvarili prihode od 8,99 milijuna eura i dobit od 3,52 milijuna eura. Kakve brojke očekujete ove godine?

“Što se tiče financijskih rezultata, ova krizna godina utjecala je na čitav sektor, pa tako i na nas. Ipak, iako očekujemo izazovnu 2024. godinu, fokusirani smo na osiguranje stabilnosti poslovanja, rast našeg tima te postavljanje čvrstih temelja za budući rast, zbog čega vjerujemo da ćemo se i iduće godine ponovno naći među kompanijama na listi Fast 50”.

Za kraj, recite mi nešto o planovima, pripremate i nekoliko vlastitih proizvoda?

“Što se tiče planova za budućnost, razvijamo nekoliko vlastitih proizvoda koji će nadopuniti našu ponudu. Trenutno služe kao interni alati za optimizaciju i automatizaciju naših procesa, a s vremenom će biti prilagođeni specifičnim potrebama na tržištu”.

3 Odgovora

  1. Imam kompleks u Fužinama, tvrtku Kraljev brijeg. U temeljnom kapitalu su građevinski tereni turističko ugost. Namjene. Također, moguča je izhradnja objelata za zdravstveni turizam. Kompleks ima komplet infrastrukturu na terenu.
    Imam ukupno 16 građ. Terena ili 22.565 m2 terena. Cijena za isto je cca 2.200.000 eura.
    Bila bih zahvalna na vašem mišljenju.
    Unaprijed hvala, Renata Juričič

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari