Štern: Nova projekcija inflacije realnija od prethodne

Screenshot YouTube
Davor Štern, Foto: Screenshot/YouTube

Na sjednici u četvrtak Vlada RH je predložila novi rebalans proračuna za ovu godinu. Prihode je, u odnosu na izvorni proračun, povećala za 1,1 milijardu eura na 27,7 milijardi eura, a rashode je povećala za 1,2 milijarde eura na 29,3 milijarde eura.

Novi rebalans proračuna za Financije.hr komentirao je bivši ministar gospodarstva Davor Štern. On smatra da je Vlada učinila najbolje što je mogla.

“Ovo što su predstavili izgleda odlično ako je održivo. Gledajući brojke koje su dane, stvarno nemam prigovor. Ne znam kako bi se drugačije proračun mogao složiti”, rekao je.

Premijer Andrej Plenković na sjednici je izjavio da će prema projiciranim prihodima i planiranim rashodima, proračun opće države završiti u deficitu od 0,3 posto ili 235 milijuna eura te da to potvrđuje da je proračun praktički uravnotežen.

“Očekujemo deficit, ali je on smanjen sa 68 posto, koliko je iznosio 2022. godine, na 60,7 posto, što nas dovodi do prihvatljivih razina predviđenih kriterijima iz Maastrichta, koji propisuju dozvoljeni deficit na razini od 60 posto”, kazao je ministar financija Marko Primorac.

“Što se tiče deficita, logično je da svaki proračun ima određeni deficit, ali to što je smanjen u odnosu na prošlu godinu je dobro. Ako su njihovi podaci realni onda je to vrlo dobra projekcija proračuna”, komentirao je Štern.

Kroz rebalans proračuna su iskazane i potpore za V paket mjera, skrb o umirovljenicima, rast mirovina, plaća zaposlenih u državnim i javnim službama, nastavak procesa obnove od potresa, pomoć poljoprivrednicima, svinjogojcima, dodatna sredstva za besplatni obrok učenika u osnovnim školama, demografske mjere vezane za dodatni rodiljni dopust, te ulaganje u energetsku diverzifikaciju i promet. Za to je ukupno izdvojeno 265 milijuna eura.

“Te potpore treba malo gledati u kontekstu nadolazećih izbora, ali u svakom slučaju je to za pozdraviti. Bez obzira jesu li izbori ili nisu ti ljudi koji su potrebiti će dobiti svoje”, kaže bivši ministar gospodarstva.

S obzirom na rat u Ukrajini i na Bliskom istoku te sveukupnu trenutačnu situaciju u svijetu, smatra da bi se trebalo više ulagati u obranu i jačati obrambeni sustav, ali to nije pokriveno u ovom proračunu.

Vlada je dala i novu procjenu inflacije za 2023. godinu.

“Realno je to što su rekli da će inflacija biti osam posto, iako je prijašnja projekcija bila šest posto. Stalno baratamo s nižim brojkama, ali nas svakodnevni život uvjerava u drugo. Bit će hvale vrijedno ako se uopće zadrži i na osam posto jer se bojim da će to biti više, ali činjenica da su to povećali već govori o realnijem pogledu na situaciju”, kazao nam je Štern.

11 Odgovora

  1. To su pozitivni izracuni mislim da rade najbolje sto mogu,ima dosta tu subvencija koje su se podigle valjda ce se i dalje tako nastaviti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari