Vlada RH: Ocjena S&P nagovještaj za ulazak Hrvatske u „A“ kreditni rejting

pixabay.com
Gospodarstvo, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Odluka agencije Standard nad Poor’s (S&P), koja je potkraj prošlog tjedna potvrdila rejting Hrvatske „BBB+/A-2“ i poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne, vrlo je značajna, te nagovještava ulazak Hrvatske u „A“ kreditni rejting, ocijenio je u uvodnom izlaganju sjednice Vlade RH premijer Andrej Plenković.

Agencija Standard & Poor’s procijenila je i da će gospodarstvo ove godine rasti snažnije nego u većini članica eurozone, poduprto turizmom i potrošnjom, a premijer Plenković ovakav rejting ocijenio je kao potvrdu politika Vlade RH.

Naše politike su prepoznate, dokazali smo da država učinkovito može odgovoriti na sve izazove, kako prema građanima, tako i prema gospodarstvenom sektoru. Hrvatska je iskoristila i dosta sredstava za investicije iz EU, što je također važno, a S&P su spremni revidirati ponovo ocjenu, ako se ovaj smjer nastavi i kretanje bude i bolje, a to bi značilo investicijski rejting s početnim slovom A“, rekao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković je ponovio da je peti paket mjera stupio na snagu u ponedjeljak, odnosno dio koji se odnosi na  ograničene cijene, te da se vidi trend smanjenja cijena.

“Vidi se trend smanjenja cijena i to ne samo kod proizvoda kojima je vlada ograničila cijene, nego i kod drugih, u skladu sa prethodnim dogovorima s predstavnicima trgovačkih lanaca. Zasada nema poremećaja u opskrbi“, dodao je premijer Plenković.

Cilj Vlade RH je smanjenje troškova potrošačke košarice, što je, kako je rekao, i postignuto, a zajedno sa mjerama Vlade RH za ograničenja cijena struje i plina za kućanstva, institucije i gospodarstvo pretpostavka je za “konkretan pomak” u smanjenju inflacije na mjesečnoj razini.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari