Cijena električne energije ostaje ista, 30 proizvoda s nižim cijenama

Supermarket, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Premijer Andrej Plenković predstavio je, na sjednici Vlade RH, novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena te naglasio da su one rezultat širokih konzultacija sa svim važnim akterima u društvu i ekonomiji, a osnovni cilj im je održati povoljne cijene energije, cijene osnovnih životnih namirnica i zaštititi od inflacije.

„Cijena struje za sve ostaje ista, kao i do sada, to je poruka za sve i poruka stabilnosti. Cilj nam je zadržati nisku cijenu energije i zaštititi od inflacije, pomoći potporama i poticajima i smanjiti energetsku potrošnju. Primjerice, sada je prosječno domaćinstvo, uz potporu Vlade, izdvajalo oko 40 eura račun za struju. Bez mjera, taj isti račun bi bio 136 eura“, rekao je Plenković. Vrijednost subvencija za nove mjere iznosi 464 milijuna eura.

Premijer Plenković je pojasnio da su jedini izuzeti iz ove mjere veliki gospodarstvenici, jer je cijena struje na tržištu niža od dosadašnje subvencije, koju su imali, pa mjera ne bi imala smisla.

„Ono što jamčimo kao Vlada i njima, jeste da ukoliko dođe do ponovnih poremećaja u opskrbi električnom energijom i cijena koje se odnose na njih, da ćemo odmah intervenirati“, poručio je Plenković.

30 proizvoda će imati „zamrznutu“ cijenu

Što se tiče cijena osnovnih životnih namirnica, od dosadašnjih osam, kojima je cijela bila „zamrznuta“, samo jedna je skinuta sa spiska. Dodano je, pak, novih 23, rekao je predsjednik Vlade Hrvatske.

Suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile, svinjsko mljeveno meso – njihova cijena i dalje ostaje na istom nivou kao i do sada. Ovom paketu, pridružili smo dodatna 23 artikla te bi već ovih dana, a najkasnije do 1. listopada, cijene ovih namirnica, trebale biti izjednačene u svim dućanima, u skladu sa mjerama kako je propisla Vlada. Trgovački lanci iskazali su spremnost tijekom konzultacija da se uključe u mjere Vlade i snize cijene ovim proizvodima“, rekao je Plenković.

Također je naglasio da je Vlada propisala najvišu cijenu određenog artikla, odnosno moguće je da budu i niže, ukoliko neki trgovački lanac to ocijeni.

„Svi ovi proizvodi će imati oznaku „Ograničena cijena“. Kada uzmete sve ove proizvode i saberete ih, uvažavajući nove cijene, to bi iznosilo 76,19 eura. Sa cijenama iz 31. prosinca, isti proizvodi bi iznosili 99,68 eura, što je ušteda od 23 eura i 49 centi odnosno 23,57 posto“, rekao je Plenković.

Nove mjere na snazi su od 1. listopada do 31. ožujka 2024. godine, uključujući i cijenu plina, koja je već regulirana do ožujka 2024. godine.

Premijer je najavio, u okviru paketa mjera, i jednokratnu pomoć umirovljenicima, i to za 720 tisuća umirovljenika, čija mirovina je ispod 700 eura. Pomoć od 100 eura ide i za 73 tisuće nezaposlenih, te za osobe koje primaju dječiji doplatak.

Poljoprivrednici će dobiti ukupno 25 milijuna eura pomoći, za sve štete od nevremena te posebno 15 milijuna za sanaciju problematike vezane za afričku svinjsku kugu.

„Osigurali smo i kreditne linije za poljoprivrednike i proizvođače, od 23 milijuna eura“, rekao je Plenković.

Plenković je ponovio i da je bankarski sektor dio paketa mjera te najavio da će banke povećati kamatne stope na štednju građana, uz napomenu da kamatne stope za stambene i potrošačke kredite neće biti mijenjane.

24 Odgovora

  1. Nisam siguran u ovu mjeru, osobno trošim puno struje pa se bojim da će ovo biti samo vatrogasna mjera – ostaje na vladi RH da me razuvjeri.

  2. Konačno nešto dobrih vijesti, nadam se da ćemo od toga samo krenuli na bolje i da će se poljoprivrednici oporaviti od te nemile kuge koliko je to moguće.

  3. Sve je preskupo, sve bi nam trebali sniziti bez ikakvih mjera, poticaja ili ičeg sličnog. Snizite sve trajno, a ne ovak po malo na kratko vrijeme!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari