Mjere Vlade RH: Što se još nalazi u petom paketu?

www.vlada.gov.hr
Sjednica Vlade RH, prezentiranje V.paketa mjera, 14. rujan 2023, Izvor: Vlada RH

Vlada Hrvatske je na zadnjoj održanoj sjednici donijela peti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, po kojem cijene struje za građane, gospodarstvo i institucije ostaju iste, a Vlada RH ograničava cijene za ukupno 30 proizvoda.

Novi paket mjera, koji se odnosi na idućih šest mjeseci, vrijedan je 464 milijuna eura, uz postojeći 551 milijun eura, koliko ukupno vrijede mjere iz prethodnog, četvrtog paketa, koje su na snazi do 31. ožujka 2024. godine.

Obrazlažući peti paket mjera, premijer Andrej Plenković najavio je i isplatu jednokratnih potpora za nekoliko skupina građana. Prvi koji će dobiti potporu države u listopadu bit će umirovljenici. Za to će se izdvojit 72 milijuna eura.

„Po prvi puta će jednokratnim naknadama biti obuhvaćeni i zaposleni korisnici mirovina, dakle, kao što znate, sustav je omogućio da tko je u mirovini i želi da radi, to i može. Sada će i ovi umirovljenici, ako im mirovina i primanja od rada ukupno ne prelaze 700 eura, dobiti jednokratnu pomoć“, rekao je Plenković.

www.vlada.gov.hr
Potpora umirovljenicima – u listopadu, Izvor: Vlada RH

Potpora za djecu, nezaposlene i „ugrožene kupce energenata“

Posebnu novčanu naknadu primit će i primatelji dječjeg doplatka, i to sukladno broju djece u obitelji. Tako će za jedno dijete biti isplaćeno 50 eura, za dvoje 100, za troje 150 eura. Obitelji sa četvero djece, od države će dobiti dodatnih 200 eura a sa petero i više djece – 300 eura. Procjenjuje se da će ovom mjerom biti obuhvaćeno oko 112 tisuća obitelji sa oko 220 tisuća djece. Vrijednost mjere je 11 milijuna eura.

Jednokratnu novčanu naknadu ostvarit će i svi ugroženi kupci energenata, što se odnosi i na korisnike Nacionalne naknade za starije, korisnike zagarantirane minimalne naknade (ZMN) koji nisu korisnici naknade za ugroženog kupca energenta, korisnike prava na doplatak za pomoć i njegu ostvarenog u mirovinskome sustavu i sustavu socijalne skrbi, kao i nezaposlene hrvatske branitelje i civilne stradalnike iz Domovinskog rata.

To se ukupno odnosi na više od 173.000 osoba, te će oni dobiti naknadu od 150 eura. Vrijednost mjere – 26 milijuna eura. 

www.vlada.gov.hr
Mjere Vlade RH iz novog paketa, Izvor: Vlada RH

„Jednokratna naknada ide i za nezaposlene građane koji su prijavljeni u evidenciju HZZ-a na dan 1. rujna 2023. godine, i to u iznosu od 100 eura“, najavio je premijer Plenković.

Stradali u potresu nastavljat će primati postojeće potpore, a uz to će primiti i 265 eura jednokratne novčane pomoći, s time da pomoć može iznositi maksimalno 1.327 eura po kućanstvu.

Najjeftiniji plin i energetska učinkovitost

U petom paketu mjera nalaza se i dodatna sredstva za „zelenu tranziciju“ i energetsku učinkovitost, “teška” milijardu i 212 milijuna eura, a većim dijelom se odnosi na energetsku obnovu zgrada javnog sektora, uključujući i one stradale u potresu.

Premijer Plenković je podsjetio i na postojeće mjere koje traju godinu dana i vrijedne su ukupno 551 milijun eura. Pritom je istaknuo mjeru zadržavanja niske cijene energije vrijednu 481 milijun kuna, odnosno oko 55 milijuna eura, kao i mjeru zadržavanja niskih cijena plina u vrijednosti od 179 milijuna eura.

„Hrvatska ima najjeftiniju cijenu plina kad je riječ o glavnim gradovima u zemljama Europske unije, osim Budimpešte. Zagrepčani, zahvaljujući mjerama Vlade RH, plaćaju najnižu cijenu plina, a isti je slučaj i sa strujom“, kaže Plenković naglasivši da prosječna cijena plina za kućanstva u EU iznosi 107 eura/MWh, a u Hrvatskoj 47 eura.

13 Odgovora

  1. Svaka pomoć je ljudima i pravnim licima dobrodošla i od koristi, ali mislim da vladajući mogu i trebaju svima više pomoći i novčano i kroz mjere

  2. Plenkovićeva predstava za penzionere i branitelje. Samo me zanima u kojem paketu se nalazi parizer?

    1. Ne znam što imate protiv Plenkovića i HDZ-a, stranka i AP su jedna od rijetkih svijetlih točaka u ovoj državi i da nije njih bilo bi nam puno lošije. Puna podrška HDZ-u i svim ministrima koji za nas rudare te rade 0-24. Zna se !!

      1. Mirko, žao mi je jedino da vi niste premijer jer ova država bi mnogima bila obećana zemlja.

  3. 😂😂 zanimljivo, bliže se izbori. Ali dobra informacija,ako ništa drugo.

  4. Ovaj clanak je i vise nego zalostan, prvenstveno je zalosno da umirovljenici moraju raditi kako bi prezivjeli mjesec a onda jos da nadodamo da postoje i oni koji rade i primaju mirovinu a nemaju ni 700 eura mjesecno. Sto tek onda nas mlade ceka…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari