Štern: Nije sve na trgovačkim lancima, na cijene utječu i proizvođači

Screenshot YouTube
Davor Štern, Foto: Screenshot/YouTube

Ministar gospodarstva Davor Filipović tražio je od trgovaca da promijene cijene. Održao je hitan sastanak s njima, ali još nisu donijeli odluku o vraćanju cijena na one iznose od 31. prosinca 2022. godine.

“Potez je pozitivan. I u drugim državama vlade se uključuju kako bi pomogle u trenutačnoj situaciji, a do svega je došlo zbog pandemije. Izazvali su ovu situaciju zbog davanja novca šakom i kapom, a sad je teško vratiti duha u bocu”, kaže za Financije.hr bivši ministar gospodarstva Davor Štern.

Smatra da nije sve na trgovačkim lancima nego da na cijene utječu i proizvođači, a to je teško kontrolirati. Svaka država ima različite poticaje za svoje proizvođače koji, prema tome i troškovima proizvodnje, formiraju cijene.

“Tražeći od trgovaca da smanje cijene, utječemo na njihovu maržu, ali ne i na proizvodnju. Moramo pratiti što će se dogoditi. Treba se obratiti pažnja na proizvodnju, ali to je nemoguće kontrolirati. Sve je otišlo predaleko i ne znam što učiniti u ovom trenutku”, kaže Štern.

“Došli smo u ovakvu situaciju nakon porasta cijene energenata u 2021. godini zbog korone. Sve su komplicirale razne donacije u svim segmentima Europske unije. Poskupila je električna energija, plin… i svi su počeli dizati cijene”, dodao je.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari