Ne očekuju se šokovi u vezi cijene energenata ove zime

pixabay.com
Energenti , ilustracija Foto: Pixabay.com

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske Davor Filipović izjavio je potkraj tjedna kako ne očekuje nikakve šokove vezane uz cijene energenata ove zime, te da će građani po pitanju toga imati sigurnu zimu, kao i lani.

“Ne očekujem nikakve prevelike šokove što se tiče cijene energenata”, kazao je Filipović na Danu Hrvatskih voda, odgovarajući na upit novinara što očekuje po pitanju cijena energenata ove jeseni, prenosi Hina.

Kako je dodao, ako se uzme cijena struje “day ahead”, ona je sada 109 eura po megavatsatu (MWh), zadnji kvartal ove godine će biti oko 120 eura po MWh, a prognozira se da će u prvom kvartalu sljedeće godine biti 140 eura, dok su prošle godine cijene bilo puno veće nego u odnosu na ove navedene.

“Također, što se tiče cijene plina, zadnji kvartal se prognozira da će biti oko 50 eura po MWh, a prvi kvartal iduće godine oko 60 eura. Naravno, to su prognoze, cijene se mijenjaju ovisno o tržištu i vremenskim uvjetima”, naveo je Filipović.

Kako je istaknuo,  građani će, kao i lani, imati sigurnu zimu, te je najavio da će Vlada idući tjedan predstaviti novi paket mjera za pomoć najugroženijima, koji će ići u smjeru “snažne podrške građanima i gospodarstvu”.

Detalje nije otkrio, piše Hina,  kazavši da su sve opcije vezane uz te mjere još na stolu i da se razmatraju, te je naglasio da je najvažnije da građani imaju stabilne cijene energenata, koje se neće povećavati niti u razdoblju ispred nas. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari