Cijene nafte dosegle najviše razine u posljednjih godinu dana

pixabay.com
Naftni kop, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, pa su dosegnule najviše razine u ovoj godini jer su najveći svjetski proizvođači odlučili zadržati smanjenu proizvodnju „crnog zlata“.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 2,4 posto, na 90,65 dolara, prenosi Hina, što je i najviša razina od studenoga prošle godine. Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 2,9 posto, na 87,50 dolara, najvišu razinu od rujna prošle godine.

Rast cijena drugi tjedan zaredom posljedica je odluka Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje.

Saudijska Arabija objavila je prošloga tjedna da će smanjivati proizvodnju za milijun barela dnevno do kraja godine, iznenadivši trgovce koji su očekivali da će produljiti odluku o smanjenoj ponudi samo do kraja listopada. Rusija je, pak, odlučila smanjiti izvoz do kraja godine za 300 tisuća barela dnevno.

Smanjenjem proizvodnje te zemlje nastoje zadržati povišene cijene nafte, s obzirom da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Trgovci su se nadali jačanju potražnje iz Kine, piše Hina, nakon što su početkom godine ukinute restriktivne covid mjere. No, oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva od koronakrize znatno je sporiji nego što se očekivalo.

Usporava se i rast zapadnih gospodarstava jer središnje banke već godinu i pol dana povećavaju kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

Jasno je, kažu analitičari, da se zbog toga očekuje daljnje slabljenje potražnje za naftom, stoga su odluke o smanjenju proizvodnje najvećih svjetskih proizvođača kako bi podržali cijene razumljive.

Nakon rasta dva tjedna zaredom, cijene su nafte veće nego što su bile na početku godine. Na londonskom je tržištu, u odnosu na početak godine, cijena barela u plusu više od pet, a na američkom gotovo devet posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari