Rat telekoma i u Njemačkoj: Manji operateri traže pristup 5G mreži

Foto: Pixabay.

Veliki telekomi moraju otvoriti 5G mreže za konkurenciju, upozorila je skupina manjih kompanija, kritizirajući ‘oligopol’ tri vodeća operatera.

Neravnoteža na tržištu mobilne telefonije “bode oči”, uz dominantnu poziciju Deutsche Telekoma, Vodafona i Telefonice, naglasila je u otvorenom pismu skupina od 24 manje tvrtke.

„Njemačka si kao vodeće gospodarstvo ne može dozvoliti da značajan dio procesa digitalizacije prepusti oligopolu tri najveća operatera”, rekao je voditelj 1&1 Ralph Dommermuth, jedan od potpisnika pisma čije riječi prenosi Hina.

Da bi se mreža proširila nužan je pošten pristup frekvencijskom spektru koji etablirani pružatelji usluga ne bi trebali blokirati, dodao je.

Regulator za mreže sastat će se krajem rujna, a na dnevnom je redu sastanka i obaveza otvaranja mreža 5G za konkurenciju. Deutsche Telekom, Vodafone i Telefónica (O2) protive se tom prijedlogu.

Glasnogovornik Telefónice istaknuo je da su za 20-godišnje koncesije izdvojili puno novca i da nisu preuzeli nikakve obaveze, pa ih sada ne mogu jeftino dijeliti.

Iz Vodafona, pak, poručuju da će problem riješiti mehanizam tržišnog natjecanja: “Pružatelji usluga mogu koristiti 5G po poštenim cijenama i neki to već rade”.

Glasnogovornica Deutsche Telekoma također odbacuje mogućnost dijeljenja frekvencijskog spektra.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari