Huawei tuži portugalsko vijeće za kibernetičku sigurnost zbog zabrane korištenja njegove opreme

Foto: Andrey Matveev/Pexels

Kineski tehnološki div Huawei objavio je da je podnio tužbu sudu u Lisabonu zbog odluke portugalskog vijeća za kibernetičku sigurnost (CSSC) kojom se operaterima “de facto” zabranjuje korištenje njegove opreme u brzim 5G mobilnim mrežama.

Zabrana, piše Hina, ne spominje poimence Huawei, ali će, kako se ocjenjuje, kineskoj kompaniji otežati ulazak na portugalsko tržište samostalnih 5G mreža i produljenje ugovora za mreže nove generacije koje se baziraju na staroj 4G tehnologiji.

Za razliku od običnih 5G mreža koje imaju 4G jezgru, samostalna 5G mreža ima 5G jezgru, bazira se na računalnom oblaku i može se dijeliti za potrebe pojedinih usluga odnosno korisnika.

Europu i SAD brine da bi kineska oprema u ključnoj infrastrukturi mogla ugroziti sigurnost, dok Peking i Huawei odbacuju takve tvrdnje.

Prema portalu ministarstva pravosuđa Citius, tužba je podnesena upravnom sudu u Lisabonu 31. kolovoza.

Iz Huaweija su Reutersu kazali kako se nadaju da će sud riješiti problem višestrukog kršenja njihovih prava i “značajnog štetnog utjecaja ove odluke na tvrtku i njezine partnere”.

Državni tajnik za digitalizaciju Mario Campolargo, koji predsjeda CSSC-om, rekao je ranije za Reuters da se njihova svibanjska odluka temeljila na neovisnoj, strogoj sigurnosnoj procjeni, u skladu sa smjernicama EU, i da nije bila usmjerena na kineske dobavljače.

Procjena je upozorila na “visoki rizik” za sigurnost mreža s 5G tehnologijom ako njihovi dobavljači ili pružatelji usluga imaju sjedište u zemlji čija vlada kontrolira, upliće se ili podvrgava pritisku njihove aktivnosti u drugim zemljama”.

Rizik bi predstavljala i oprema kompanija čije sjedište nije u zemljama EU-a, NATO-a ili OECD-a, dodaje se.

Glavni portugalski telekom operateri Altice, NOS i Vodafone već su rekli da neće koristiti Huaweijevu opremu u mrežama s 5G jezgrom.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari