HT će provesti optičke kablove do 140.000 kućanstava u “bijelim područjima”

pixabay.com
Društvena mreža X bi se mogla naplaćivati, ilustracija; Foto: Pixabay.com

Hrvatski telekom (HT) petu godinu zaredom u sklopu istraživanja Ookla ima najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj, a nastavlja i gradnju optičke mreže, u sklopu čega će uz sufinanciranje iz EU fondova do kraja 2023. fiksnim širokopojasnim pristupom pokriti 140 tisuća kućanstava u tzv. bijelim područjima, objavila je Hina.

Član uprave Boris Drilo naveo je da su “bijela područja” suburbani i ruralni krajevi, te da HT, uz dio sredstava iz EU-a dolazi do većine od ukupno predviđenih 200 tisuća kućanstava, a ostatak će pokriti ostali operatori.

“Na optici puno radimo ove godine, a da bi se pokrilo ruralno područje potrebno je i deset puta više provući optičkih kablova nego u urbanim područjima”, kazao je Drilo, ističući i da su primjerice 90 posto otoka Rab pokrili optikom, što je rijetko ne samo na otocima.

Napomenuo je i da HT ima najveću optičku mrežu u Hrvatskoj, koja je oko pet puta veća od prvog sljedećeg konkurentna, pri čemu pod optičkom mrežom smatraju isključivo FTTH tehnologiju, tj. u potpunosti optičku mrežu gdje je korisnikova veza cijelim putem od modema u kući ili stanu pa sve do internetskih servisa zasnovana jedino i isključivo na optici. To znači da u optičke priključke ne računaju tzv. hibridne tehnologije koje između korisnika i Interneta uz optičku vezu kombiniraju i bakrene veze, bilo da se radi o bakrenoj parici ili koaksijalnom kabelu.

To što petu godinu za redom imaju po testiranju Ookla tj. samih korisnika najbržu mobilnu mrežu u prvoj polovini godine ih ne čudi jer u mobilnu mrežu dosta ulažu, a posebice pred i u ljeto zbog turista i roaminga, u čemu su ove godine samo u lipnju zabilježili 33 posto više mobilnog podatkovnog prometa nego u istom mjesecu lani. Na godišnjoj razini porast tog prometa mogao bi biti oko 30 posto.
Na Jadranu su, dodao je, za ovo ljeto znatno proširili kapacitete mreže i za 4G i za 5G mreže, posebice u velikim turističkim središtima, iako kaže da nije uvijek bilo lako dobiti dozvole i prostor za nove bazne stanice.

Za primjenu indeksacije tj. povećanja cijene zbog indeksne klauzule vezane za usklađivanje cijena s godišnjom stopom inflacije, što telekomi imaju mogućnost od ove godine, kazao je da odluka još nije donesena i da će kada ju donesu o tome pravovremeno obavijestiti javnost tj. korisnike. HT je za sada jedini od tri velika telekoma koji tu mogućnost nije iskoristio.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari