Pulski lukobran i riva – projekti vrijedni oko 32 miljuna eura

Hina
Sastanak u Puli oko infrastrukturnih projekata; Foto: Hina

Sanacija, rekonstrukcija i dogradnja pulskog lukobrana te rekonstrukcija postojeće rive bile su glavne teme radnog sastanka kojeg je održao potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, sa čelnicima Grada Pule i Istarske županije.

Ustvrdivši kako se radi o dva iznimno vrijedna i ozbiljna projekta u lučkoj infrastrukturi, potpredsjednik Butković rekao je kako su projekti u ingerenciji županijske Lučke uprave odnosno Grada Pule, no da bi se, s obzirom na njihovu veliku financijsku vrijednost, bez pomoći Vlade RH odnosno resornog ministarstva i europskih sredstva teško realizirali, prenosi Hina.

“U ime Vlade osobno sam podržao oba projekta. Mi kao ministarstvo odnosno država u posljednje vrijeme pokrenuli smo veliki investicijski ciklus u rekonstrukciju i izgradnju riva i lukobrana na čitavoj hrvatskoj obali, zapravo nikada nismo imali tako velika ulaganja kao do sada”, istaknuo je Butković.

Govoreći o sanaciji, rekonstrukciji i dogradnji lukobrana, koji je napravljen još za vrijeme Austro-Ugarskog carstva, naglasio je kako vrijednost tog projekta iznosi oko 20 milijuna eura te kako će i taj projekt, kako stvari stoje, naći svoje mjesto u novoj financijskoj perspektivi koja bi se trebala otvoriti na jesen i dobiti europsko financiranje.

“Do tada će Lučka uprava ishodovati građevinsku dozvolu, pribaviti svu dokumentaciju i javiti se na poziv ministarstva tako da će se po istom modelu financiranja odnosno u omjeru od 85 posto bespovratnih sredstava i 15 posto financiranja od strane države dodijeliti sredstva. Projekt je u ozbiljnoj fazi te vjerujem da ćemo uskoro potpisati ugovor o financiranju projekta”, poručio je Butković.

Govoreći o rekonstrukciji postojeće pulske rive napomenuo je kako je taj projekt u ingerenciji Grada Pule i djelomično ACI-ja, tvrtke u državnom vlasništvu. Za taj projekt, naveo je Butković, već je potpisan sporazum o razumijevanju, gdje će grad i ACI zajednički izraditi idejno rješenje. Ono se trenutno radi te će dokumentacija uskoro biti gotova. Dodao je kako je taj projekt vrijedan 12 milijuna eura te kako će se djelomično financirati iz europskih sredstava, a dio će preuzeti i ACI, objavila je Hina.

Istarski župan Boris Miletić oba je projekta ocijenio iznimno vrijednim za Pulu i Istarsku županiju, istaknuši kako je projekt za sanaciju, rekonstrukciju i dogradnju pulskog lukobrana napravljen još 2004. godine i da je građevinska dozvola za sanaciju lukobrana ishodovana 2008. godine.

“Mi smo oduvijek inzistirali prema Vladi da se taj strateški projekt izvrši naročito zbog sigurnosti grada Pule. No, tada nisu postojala europska sredstva na koje sada imamo pravo pristupa”, istaknuo je Miletić, dodavši kako je to jedan od rijetkih objekata koji Austro-Ugarska nije nikad dovršila.

Po pitanju rekonstrukcije Rive izjavio je kako je grad je napravio veliki iskorak izgradivši kompletan obalni kolektor jer se pulski zaljev pročistio a sada, kako je rekao “vrijeme je da se napravi iskorak i izgradi proširenje i time Pula dobije operativnu obalu”.

“Ova dva projekta nisu samo infrastrukturno važna već i ekološki te važna iz sigurnosnog aspekta. Riva je u lošem stanju kao uostalom i lukobran. Pula je grad koji živi uz more ali na trgovima, stoga vjerujem da će tim projektom Pula živjeti i na moru”, zaključio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari