Europski ulagači oprezni na početku tjedna

pixabay.com
Burza, ilustracija Foto: pixabay.com

Na europskim se burzama jutros trguje oprezno, pri čemu su indeksi blago pali, što je posljedica novih podataka koji ukazuju na slabost kineskog gospodarstva.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo oko 3 posto. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,04 posto, na 7.259 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 posto, na 15.580 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 7.096 bodova.

Istovremeno se i na azijskim se burzama trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u plusu 0,3 posto. Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,2 i 0,5 posto. U Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,2 i 0,7 posto.

Podršku tržištima pruža nada ulagača da će kineske vlasti uvesti nove mjere kako bi potaknule rast gospodarstva, s obzirom da ono nije u zamahu kakav se očekivao nakon ukidanja restriktivnih covid mjera.

Ranije je objavljeno da su potrošačke cijene u Kini u lipnju bile nepromijenjene u odnosu na isti lanjski mjesec, dok su proizvođačke cijene pale 5,4 posto na godišnjoj razini, prenosi Hina.

To su dobre vijesti po pitanju popuštanja inflacijskih pritisaka jer to pokazuje da vlasti nemaju problema s rastom cijena i da imaju dovoljno prostora za daljnje poticajne monetarne mjere.
No, pad cijena pokazuje i to da je potražnja slaba – kako domaća, tako i inozemna – što upućuje na to da gospodarstvo slabi. A rast će se vjerojatno i dodatno usporiti jer će središnje banke zapadnih zemalja nastaviti podizati kamate kako bi suzbile inflaciju. A to će se loše odraziti i na azijska gospodarstva.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će ovoga tjedna biti objavljeni podaci o inflaciji u SAD-u, što bi moglo utjecati na daljnje odluke američke središnje banke.

Uz to, počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija koja, čini se, neće biti baš blistava, s obzirom da analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju pale u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari