Dolar oslabio u odnosu na druge najvažnije valute

Foto: Pixabay/Pexels

Na svjetskim je tržištima prošloga tjedna vrijednost dolara prema drugim najjačim valutama pala, a trgovalo se nesigurno dok ulagači nagađaju na koje će razine američka središnja banka povećati kamatne stope.

Hina piše da je dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao prošloga tjedna 0,6 posto, na 102,28 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema europskoj valuti skliznuo 0,5 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0967 dolara. Cijena dolara pala je i prema japanskoj valuti, za 1,5 posto, na 142,15 jena.

Na kretanje tečaja dolara prošloga su tjedna najviše utjecali podaci s američkog tržišta rada.

U četvrtak je agencija za zapošljavanje ADP izvijestila da je u lipnju broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za gotovo 500 tisuća, najviše od polovice prošle godine, dok su analitičari očekivali rast od oko 220 tisuća.

Snažan rast zapošljavanja znači da će se potrošnja i inflacija zadržati na visokim razinama, što bi moglo navesti Fed na agresivnije povećanje kamata nego što se očekivalo.

Zbog toga je dolar ojačao, pa se njegov indeks prema košarici valuta u četvrtak probio znatno iznad razine od 103 boda.

No, već je u petak zaronio duboko ispod te razine, nakon što su objavljeni službeni podaci vlade, prema kojemu je u lipnju ukupan broj zaposlenih porastao za 209 tisuća, znatno manje nego mjesec dana prije i najmanje u posljednje dvije i pol godine.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari