Wall Street blago pao nakon objave zapisnika Feda, EU burze u padu

Foto: Freepik.com

Na Wall Streetu su burzovni indeksi blago pali jer su ulagači oprezni nakon objave zapisnika s posljednje sjednice američke središnje banke, a uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u.

Dow Jones oslabio je 0,38 posto, na 34.286 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,20 posto, na 4.446 bodova, a Nasdaq indeks 0,18 posto, na 13.791 bod.

Zapisnik sa sjednice Feda u lipnju pokazao je da su se svi čelnici središnje banke složili da kamate ostave nepromijenjene dok se ne vidi kako je dosadašnje zaoštravanje monetarne politike utjecalo na gospodarstvo i inflaciju. Na tržištu novca procjenjuje se da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici ovoga mjeseca dodatno povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, prenosi Hina.

Ulagači se, pak, nadaju da će to biti posljednje povećanje cijene novca u ovom ciklusu, koji traje dulje od godinu dana. No, to će ovisiti o budućim gospodarskim pokazateljima. Stoga se s oprezom čeka izvješće o zapošljavanju u SAD-u u lipnju, koje će biti objavljeno u petak.

„Ulagači su oprezni, čekaju daljnji razvoj situacije. Kako odluke Feda ovise o budućim gospodarskim pokazateljima, tako i tržište ovisi o njima”, objašnjava Paul Nolte, strateg u tvrtki Murphy & Sylvest Wealth Management.

Najviše su jučer pale, u prosjeku 2,5 posto, cijene dionica u rudarskom sektoru, što je posljedica pada cijena sirovina. Ulagače, naime, zabrinjava usporavanje rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, zbog čega bi mogla oslabiti potražnja za sirovinama.

Među gubitnicama su se našle i dionice proizvođača čipova. Naime, nakon što je SAD nedavno uveo restrikcije na izvoz nekih vrsta čipova u Kinu, kineske vlasti najavile su restrikcije na izvoz dvaju rijetkih minerala, koji se koriste za proizvodnju čipova, u zapadne zemlje.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,03 posto, na 7.442 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,63 posto, na 15.937 bodova, a pariški CAC 0,80 posto, na 7.310 bodova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari