Europske burze u padu, zabrinjava i usporavanje rasta kineskog gospodarstva

Foto: Pexels/Alesia Kozik

Cijene dionica na europskim su burzama u srijedu ujutro pale, ponajviše u rudarskom sektoru, jer ulagače zabrinjava usporavanje rasta kineskog gospodarstva.

Hina navodi kako je STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 posto, pri čemu je londonski FTSE indeks oslabio 0,27 posto, na 7.499 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,39 posto, na 15.976 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 7.345 bodova.

Najviše su, u prosjeku jedan posto, pale cijene dionica u rudarskom sektoru, što je posljedica pada cijena sirovina.

Ulagače, naime, zabrinjava usporavanje rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, zbog čega bi mogla oslabiti potražnja za njima.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u minusu 0,6 posto.

Azijska su tržišta pod pritiskom zbog novih podataka koji pokazuju da se rast gospodarstava u regiji usporava. Naime, jutros objavljena izvješća pokazuju da su aktivnosti u kineskom i japanskom uslužnom sektoru u lipnju porasle, no znatno sporije nego mjesec dana prije.

Uz to, rastu trgovinske napetosti zbog borbe za prevlast u tehnološkom razvoju. Nakon što je SAD nedavno uveo restrikcije na izvoz nekih vrsta čipova u Kinu, kineske vlasti najavile su restrikcije na izvoz dvaju rijetkih minerala, koji se koriste za proizvodnju čipova, u zapadne zemlje.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari