Dionice Tesle izazvale blagi rast Wall Streeta

Burzovni indeksi na Wall Streetu u ponedjeljak su blago porasli zahvaljujući rastu cijena dionica Tesle i nekoliko banaka, no promet je bio skroman zbog skraćenog trgovanja uoči praznika.

Hina piše kako je Dow Jones ojačao 0,03 posto, na 34.418 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,12 posto, na 4.455 bodova, a Nasdaq indeks 0,21 posto, na 13.816 bodova.

Među najvećim dobitnicama bila je jučer dionica Tesle, sa skokom cijene za gotovo sedam posto, nakon što je taj proizvođač električnih automobila izvijestio o rekordnoj prodaji vozila u drugom tromjesečju.

S&P indeks bankarskog sektora porastao je, pak, 1,5 posto jer su neke banke najavile veće dividende, nakon što su nedavno prošle uobičajeni godišnji “stres test”.

Obujam trgovanja bio je skroman jer se radilo skraćeno uoči Dana nezavisnosti.

Od početka godine Dow Jones porastao je 3,8 posto, dok je S&P 500 skočio gotovo 16, a Nasdaq više od 31 posto. To se ponajviše pripisuje nadi ulagača da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamata.

Međutim, postavlja se pitanje je li taj rast indeksa opravdan, s obzirom da se rast gospodarstava usporava, što će pritisnuti zarade kompanija, dok središnje banke signaliziraju daljnje povećanje kamata idućih mjeseci jer se inflacija još uvijek kreće znatno iznad ciljanih razina.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari