Bankarski sektor potaknuo rast Wall Streeta

Foto: Freepik

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks porasli, prvenstveno zahvaljujući rastu cijena dionica u bankarskom sektoru, nakon što su vodeće američke banke uspješno prošle Fedov godišnji test na stres, prenosi Hina.

Dow Jones indeks porastao je 269 bodova ili 0,8 posto, na 34.122 boda, a S&P 500 indeks za 0,45 posto, na 4.396 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, za 0,42 boda, na 13.591 bod.

Nakon što je test ‘zdravlja’ najvećih američkih banka pokazao da su one dovoljno kapitalizirane da prebrode oštar gospodarski pad, S&P indeks bankarskog sektora ojačao je 2,6 posto.

No, investitori su izbjegavali kupnju dionica onih sektora koji su osjetljivi na rast kamatnih stopa zbog zabrinutosti da će Fed nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike nakon najnovijih makroekonomskih pokazatelja, prije svega broja zahtjeva Amerikanaca za naknadu radi nezaposlenosti, koji je prošli tjedan neočekivano pao.

Uz to, revidirana je na više procjena rasta američkog gospodarstva u prvom tromjesečju, i to s 1,3 na dva posto.

Dobri ekonomski podaci potaknuli su očekivanja da će Fed nastaviti zaoštravati monetarnu politiku. Tako se sada na tržištu novca procjenjuje da postoji 87 posto izgleda da će Fed u srpnju povisiti kamatne stope za daljnjih 0,25 postotnih bodova, u raspon od 5,25-5,50 posto.

Istovremeno, na europskim se burzama trgovalo oprezno. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,01 posto, na 15.964 boda, a londonski Ftse 0,38 posto, na 7.471 bod. Pariški CAC porastao je, pak, 0,36 posto, na 7.312 bodova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari