ECB: Povećavanje kamatnih stopa moglo bi završiti ove godine

Foto: Pixabay.com

Član Upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Yannis Stournaras rekao je da bi povećanje kamata moglo prestati ove godine, ali je i upozorio da ono ne smije uzrokovati gospodarski pad.

“Važno je biti oprezan u našim sljedećim koracima, koji bi trebali biti postupni i odmjereni”, rekao je Stournaras na događaju Economista u Ateni, prema transkriptu koji je dostavila Banka Grčke, dodajući kako bi inflaciju trebalo obuzdati uz osiguranje financijske stabilnosti i izbjegavanje dovođenja gospodarstva u recesiju, piše Bloomberg.

ECB je prošli tjedan podigla troškove zaduživanja za još jedno tromjesečje jer još uvijek vidi inflaciju iznad ciljanih dva posto u 2025. godini. Dok neki članovi Upravnog vijeća upozoravaju da bi monetarno pooštravanje moglo biti potrebno nakon ljeta, drugi su oprezni sa špekulacijama tako rano o ishodu sastanka u rujnu.

Stournaras je također dodao kako ne treba podcijeniti rizik da će se učinci mjera monetarne politike koje su već poduzete pokazati posebno jakima kada budu u potpunosti provedene.

“Približavamo se kraju ciklusa rastućih kamatnih stopa, iako još nismo tamo. Pozvani smo razmotriti koja je razina kamatnih stopa prikladna i koliko dugo ih treba održavati kako bismo ukrotili inflaciju”, rekao je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari