Kina najavila strožu kontrolu izvoza materijala za čipove

Kina će uvesti dozvole za izvoz skupine proizvoda od metala koji se koriste u proizvodnji poluvodiča, najavilo je ministarstvo trgovine, pojačavši napetost u trgovinskim odnosima s Washingtonom u tehnološkom sektoru.

Mjere kontrole izvoza stupit će na snagu 1. kolovoza, a obuhvatit će 14 proizvoda od galija i germanija, izvijestio je Peking, obrazloživši potez zaštitom nacionalne sigurnosti i interesa. Popis obuhvaća spojeve koji se koriste u proizvodnji poluvodičkih dioda, tranzistora i integriranih sklopova. Germanij se još koristi u infracrvenoj tehnologiji, optičkim kablovima i solarnim ćelijama.

Proizvođači će za izvoz morati pribaviti dozvole, naglasilo je ministarstvo, dodavši da kršenje odredbi nosi kaznu.

Potez Pekinga nadovezuje se na niz mjera kojima su Sjedinjene američke države (SAD) ograničile izvoz sofisticiranih čipova u Kinu, pozivajući se, također, na nacionalnu sigurnost i moguću dvojnu primjenu, koja uključuje i vojsku. SAD je tako, paralelno s Nizozemskom i Japanom, udružio snage na ograničenju izvoza strojeva za proizvodnju sofisticiranih čipova u Kinu.

Nizozemska je vlada ranije najavila nove propise, prema kojima će proizvođači sofisticiranih strojeva za čipove, morati pribavljati izvozne dozvole, ne spominjući izričito Kinu. “Napravili smo taj korak u interesu naše nacionalne sigurnosti”, rekla je tada ministrica trgovine Liesje Scherinemacher, dodavši da oprema može biti upotrijebljena u vojne svrhe.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari