Većina azijskih burzi blago porasla na početku tjedna

Hina
Japan, Foto: Hina

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak porasle, nakon oštrog pada prošloga tjedna, no trguje se oprezno jer novi podaci iz Kine ukazuju na slabost drugog po veličini svjetskog gospodarstva, objavila je Hina.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto. Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji pale 0,3 posto. U Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,2 i 0,8 posto.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje korekciji cijena dionica, nakon oštrog pada prošloga tjedna. Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će kineske vlasti uvesti nove mjere kako bi potaknule rast gospodarstva, s obzirom da ono nije u zamahu kakav se očekivao nakon ukidanja restriktivnih covid mjera.

Jutros je objavljeno i da su potrošačke cijene u Kini u lipnju bile nepromijenjene u odnosu na isti lanjski mjesec, dok su proizvođačke cijene pale 5,4 posto na godišnjoj razini.

To su dobre vijesti po pitanju popuštanja inflacijskih pritisaka jer to pokazuje da vlasti nemaju problema s rastom cijena i da imaju dovoljno prostora za daljnje poticajne monetarne mjere.

No, pad cijena pokazuje i to da je potražnja slaba – kako domaća, tako i inozemna – što upućuje na to da gospodarstvo slabi.

Rast će se vjerojatno i dodatno usporiti jer će središnje banke zapadnih zemalja nastaviti podizati kamate kako bi suzbile inflaciju. A to će se loše odraziti i na azijska gospodarstva. Ulagači su oprezni i zbog toga što će ovoga tjedna biti objavljeni podaci o inflaciji u SAD-u, što bi moglo utjecati na daljnje odluke američke središnje banke.

Uz to, počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija koja, čini se, neće biti baš blistava, s obzirom da analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju pale u odnosu na isto lanjsko razdoblje, te se očekuje da i to utječe na kretanja na burzama.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari