Vlada Hrvatske: Trajna potpora strateškom ribarskom sektoru

pixabay.com
Foto: Pixabay

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s ribarima udruženima u Hrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatsku obrtničku komoru, te istaknuo trajnu vladinu potporu ribarstvu koje vlada smatra strateškom gospodarskom granom, priopćeno je u četvrtak iz Vlade RH, prenosi Hina.

Ribarstvo je gospodarska grana od strateške važnosti za Hrvatsku, a uz to predstavlja jednu od važnijih gospodarskih grana koja se odvija u osobito osjetljivim obalnim otočnim područjima. Svjesni smo i da se radi o jednom od ključnih sektora u proizvodnji hrane, što mu dodatno daje na važnosti, rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Plenković je naglasio da će Vlada RH, pri ostvarivanju ciljeva očuvanja ekosustava o kojima riba i ribari ovise, voditi računa o zaštiti nacionalnih interesa i osiguranju svih potrebnih preduvjeta za opstojnost i isplativost ribarstva.

Kao pozitivan primjer Plenković je istaknuo učinkovit režim zaštite u Jabučkoj kotlini, koji je uspostavljen na inicijativu Republike Hrvatske i uvelike utjecao na oporavak demerzalnih stokova u Jadranu. Podsjetio je da unatoč prošlim godinama obilježenim pandemijom i tržišnim poremećajima, Hrvatska bilježi pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva u količini, a pogotovo u vrijednosti izvoza. Usporedbom 2022. i 2020. godine izvoz je vrijednosno porastao za 36 posto te iznosio 312 milijuna eura, a prošle je godine iskrcano i 62 tisuće tona proizvoda ribarstva rekordne vrijednosti.

Do danas je kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH ugovoreno gotovo 386 milijuna eura što predstavlja 112 posto raspoložive alokacije, a 348,1 milijuna eura osiguranih do 2027. u okviru Programa za ribarstvo i akvakulturu osigurat će kontinuitet i doprinijeti daljnjem razvoju sektora.

Višegodišnji plan upravljanja za održivi demerzalni ribolov u Jadranskom moru je temeljni upravljački okvir za koćarski ribolov u Jadranu i vrijedi za sve države oko jadranskog bazena za razdoblje do 2026. Ovaj okvir sadrži odredbe kojima se mjere upravljanja, posebno u smislu prilagodbe ribolovnog napora, prilagođavaju razini odgovornosti za stanje resursa.

Europska komisija donijela je Akcijski plan Zaštita i obnova morskih ekosustava, koji stavlja nove zahtjeve pred sektor ribarstva.U tom kontekstu premijer Plenković istaknuo je posvećenost Hrvatske zadanim ciljevima i naglasio kako će ova Vlada na putu ka zelenoj tranziciji koristiti sve dostupne resurse i mehanizme kako bi zaštitila i pomogla naše ribare.

Na sastanku je uz ribare i predsjednika Vlade RH, sudjelovala i ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, te državni tajnik Mladen Pavić.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari