HUP optimističniji od vlade, BDP će u 2023. godini rasti tri posto

Foto: Pexels/Pixabay

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) za 2023. godinu prognozira rast BDP-a za tri posto, a u drugom ovogodišnjem kvartalu očekuje ubrzanje rasta u rasponu od 3,5 do četiri posto.

U prethodnoj procjeni, podsjeća Hina, HUP je prognozirao da će hrvatsko gospodarstvo ove godine rasti po prosječnoj stopi od jedan posto.

Za 2024. godinu, prema prognozama objavljenima u publikaciji Kvartalni izgledi, HUP prognozira rast po međugodišnjoj stopi od dva posto.

HUP-ova prognoza tako je optimističnija od revidiranih projekcija vlade s kraja travnja, prema kojima će gospodarstvo ove godine rasti za 2,2 posto, a u 2024. za 2,6 posto.

Povećana je procjena prosječne inflacije na sedam posto, što je pola postotnog boda više nego u prethodnoj procjeni. Za iduću godinu poslodavci očekuju smanjenje inflacije na 3,5 posto. Vlada očekuje usporavanje inflacije u ovoj godini na 6,6 posto, a u idućim godinama očekuje znatno usporavanje – 2,8 posto u 2024., 2,4 posto u 2025. i 2,2 posto u 2026.

Plaće bi ove godine trebale rasti za 10,4 posto u odnosu na prošlu godinu, a za 2024. predviđa se njihov rast od 7,2 posto.

Stopu nezaposlenosti za ovu godinu poslodavci procjenjuju na 6,6, a za iduću na šest posto.

Dobre trendove, napominju u HUP-u, možemo zahvaliti jačanju turističkih izgleda i robusnom tržištu rada u korist osobne potrošnje, rastu javnih investicija iz EU fondova te snažnom poboljšanju energetske bilance.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari