Plenković: Poreznim izmjenama želimo podići standard građana

foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ml

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je u srijedu na sjednici vlade da je cilj poreznih izmjena koje predlaže vlada porezno rasterećenje i povećanje plaća, te davanje većih fiskalnih ovlasti lokalnoj državi, piše Hina.

Ovo je potez vlade, pa onda i Hrvatskog sabora i države, da promjenama poreznih zakona izravno utječe na povećanja plaća naših građana i to je cilj broj jedan, dodao je.

Drugi cilj je, po njegovim riječima, fiskalna decentralizacija, koja je je uz funkcionalnu bila jedna od dvije temeljne poruke koju su vladi 2016. godine na početku njezina mandata uputili župani, gradonačelnici i načelnici.

Vlada je, ističe Plenković, lokalnim jedinicama kontinuirano davala i više ovlasti i više sredstava.

“Na tom tragu je duh ovih poreznih izmjena i cijelog paketa – da oni koji su najbliže građanima, po načelu supsidijarnosti, mogu odlukama svojih predstavničkih tijela donositi odluke koje će utjecati na životni standard građana koji žive u sredinama gdje su dobili povjerenje da na četiri godine vode lokalnu vlast”, rekao je.

U šestom krugu porezne reforme vlada predlaže ukidanje prireza jedinicama lokalne samouprave, dizanje osobnog odbitka na 560 eura, a država bi preuzela i dio troška uplate mirovinskih doprinosa za građane s malim plaćama.

Jedinicama lokalne samouprave ukida se prirez, ali im se dopušta da same odrede porez na dohodak, predlaže vlada.

Od ostalih poreznih izmjena, predlaže se određivanje neoporezive napojnice od 3.360 eura i uvođenje plaćanja karticama, omogućavanje donacije u iznosu većem od dva posto prošlogodišnjih prihoda te opcijska dodjela udjela, a ne samo dionica.

Rok za plaćanje poreza na dohodak predlaže se na 28. veljače, bez obzira na datum podnošenje prijave, a porez na dobit plaćao bi se se 30. travnja.

U novom krugu reforme bit će izmijenjeno ili dopunjeno devet zakona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari