Plenković: Stopa nezaposlenosti najniža od 1989. godine

Andrej Plenković / Foto: Johanna Geron, Pool Photo via AP

Stopa nezaposlenosti u svibnju ove godine bila je najniža od 1989. godine, istaknuo je u srijedu na sjednici vlade premijer Andrej Plenković.

Stopa registrirane nezaposlenosti je 5,6 posto u svibnju, što je najniža stopa od 1989. godine, rekao je.

Prema podacima koje Državni zavod za statistiku preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem svibnja u evidenciji zavoda bilo je registrirano 97.758 nezaposlenih, što je za 7.592 osobe ili 7,2 posto manje u odnosu na travanj ove godine, prenosi agencija Hina.

Stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos broja nezaposlenih prema ukupnom aktivnom stanovništvu, u svibnju je iznosila 5,6 posto, što je 0,5 postotnih bodova manje nego u travnju, pokazuju podaci DZS-a.

Na godišnjoj razini broj nezaposlenih je pao za 11 posto.

Prema podacima DZS-a, u svibnju je u Hrvatskoj bilo 1.635.429 zaposlenih što je za oko 27 tisuća ili 1,7 posto više nego krajem travnja ove godine, a 1,3 posto više na godišnjoj razini.

Premijer Plenković osvrnuo se i na dobre turističke pokazatelje s početka glavne sezone.

“Do jučer se bilježi 5,6 milijuna dolazaka i 20,4 milijuna noćenja što je za 17, odnosno 11 posto više nego lani, a turistički promet veći je za šest posto nego rekordne 2019. godine”, rekao je Plenković.

Ustvrdio da se obistinjuju najave da će turistička sezona nakon ulaska u europodručje i šengenski prostor biti najjača po dolascima, noćenjima i prihodima, o čemu svjedoči i povećan promet u zračnim lukama i na autocestama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari