Ulazak u Schengen donio Hrvatskoj i skuplje nekretnine

nekretnine
Nekretnine, ilustracija, Foto: Pixabay

Kako je Hrvatska ušla u zonu Schengena narastao je interes državljana Europske unije za kupnjom nekretnina u našoj zemlji. Budući da je interes značajno uvećan došlo je do novoga porasta cijena nekretnina, kao i cijena gradnje. Ukidanje APN-a u Hrvatskoj izazvalo je na nekim područjima smanjenje potražnja za stanovima iz starogradnje, ali to još uvijek nije značajno utjecalo na smanjenje cjena nego samo potražnje.

Prema riječima gospođe Likan iz Colliersa – “jedina prekretnica za smirivanje tržišta u srednjem roku bio bi porez na neaktivne nekretnine čiji bi se efekti osjetili i na tržištu najma.” S obzirom na to da se bliži predizborno vrijeme, teško da će do toga uskoro doći, jer to ne bi bio baš popularan potez vladajućih.

Trenutno jako visoku cijenu nekretnina drže neki od gradova koji su i do sada bili poznati po višim cijenama nekretnina u Hrvatskoj. Među njima su:

Dubrovnik: Dubrovnik je popularno turističko odredište sa dobro očuvanim srednjovjekovnim starim gradom i jako dobrom reputacijom u svijetu. Njegov jedinstveni šarm i obalni položaj pridonijeli su višim cijenama nekretnina u ovom području. S obzirom na to da je Dubrovnik poznato svjetsko odredište i dalje je jeftiniji od drugih popularnih destinacija u svijetu.

Prema riječima vlasnice agencije za prometovanje nekretninama MB, evidencije njene agencije pokazuju da je oko 40 posto stranih kupaca, od kojih je dio hrvatskih iseljenika. Ono što se dosta traži u Dubrovniku su luksuzne vile pored mora za elitni turizam, a i privatno korištenje. Isto tako jako su tražena zemljišta za gradnju pored mora ili s lijepim pogledom na more. Ovakva situacija izaziva probleme kod mladih obitelji mještana Dubrovnika koji si više ne mogu priuštiti svoju nekretninu u mjestu u kojem rade i žive. Time će se morati pozabaviti lokalne državne institucije koje nakon propadanja APN-a moraju planirati nove modele poticaja i zadržavanja mladih od odlaska iz svoje zemlje.

Cijene stanova i kuća se kreću od 3.500 eura, pa do vrtoglavih 8.800 eura po m2. Cijene luksuznih nekretnina se kreću od 5.000 evra do 15.000 eura i više za m2.

nekretnine
Foto: Pixabay

Split i otoci: Split je još jedan obalni grad s bogatom poviješću i živahnom atmosferom. Potražnja za nekretninama u Splitu, posebice u centru grada i uz rivu, podigla je cijene nekretnina. Za vrijeme pandemije i pojačane inflacije prošlih par godina, oni koji su to mogli ulagali su u nekretnine da zadrže vrijednost novca što se ove godine pokazalo kao odlično ulaganje. To je jedan od faktora koji su utjecali na nagli rast cijena nekretnina u cijeloj Hrvatskoj, pa i na Splitskom području kao i obližnjim otocima.

Cijene stanova i kuća se kreću od 3.000 do 8.000 eura po m2. Cijene luksuznih nekretnina na otocima se kreću od 5.000 pa sve do vrtoglavih 18.000 eura i više po m2.

Zagreb: Kao glavni i najveći grad Hrvatske Zagreb ima raznoliko tržište nekretnina. Grad nudi mješavinu povijesnih nekretnina, modernog razvoja i prigradskih područja. Cijene u centru grada više su u odnosu na periferiju. Prosječne cjene stanova i kuća kreću se od 2.000 do 8.000 eura po m2. Cijene luksuznih nekretnina na elitnim dijelovima Zagreba se kreću od 5.000 do 15.000 eura i više po m2.

Isto tako, cijene u Zagrebačkoj županiji su niže od cijena u Gradu Zagrebu, nekada čak i duplo. Zagrebačka županija je raznolika sa cijenama nekretnina. Postoje područja koja su bliže Zagrebu poput Samobora, Dugog Sela i Velika Gorica koja drže cijene nekretnina na visokom nivou, ali su ipak znatno manje nego na području Grada Zagreba.

Opatija: Opatija, smještena na jadranskoj obali, odavno je popularno ljetovalište. Slikovita ljepota i elegantna arhitektura grada doprinose njegovoj reputaciji otmjenog područja s višim cijenama nekretnina.

Cijene stanova i kuća se kreću od 3.000 eura po m2 do 5.000 eura po m2. Cijene luksuznih nekretnina kreću se od 2.300 do 9.500 eura i više po m2.

Rovinj: Rovinj je slikoviti obalni gradić u Istri, poznat po šarmantnoj starogradskoj jezgri i prekrasnim plažama. Njegova popularnost među turistima i ograničena ponuda nekretnina doveli su do viših cijena.

Cijene stanova i kuća se kreću od 2.450 do 6.250 eura po m2. Cijene luksuznih nekretnina na otocima se kreću od 3.500 do 6.000 eura i više po m2.

Važno je napomenuti da cijene nekretnina mogu varirati ovisno o različitim čimbenicima kao što su lokacija, vrsta nekretnine, veličina, stanje i trenutni tržišni uvjeti. Za najtočnije i najsvježije informacije o cijenama nekretnina u određenim gradovima ili regijama u Hrvatskoj, najbolje je konzultirati se s lokalnim agentima za nekretnine ili pregledati popis nekretnina na renomiranim web stranicama.

7 Odgovora

  1. To su previsoke cjene za nas standard placa, ali vani su vec pocele polako padati doci ce to i do nas, nece to potrajati vjecno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari