Finci i Hrvati najmanje kupovali krivotvorene proizvode u zadnjih 12 mjeseci

Pixabay.com
Novac, Foto: Pixabay.com

Ispitanici iz Hrvatske i Finske najmanje su kupovali krivotvorene proizvode u posljednjih 12 mjeseci, dok je Hrvatska iznad prosjeka EU po pitanju plaćanja legalnih usluga za pristup, preuzimanje i “streamanje” sadržaja s interneta, pokazala je godišnja studija EUIPO-a objavljena u ponedjeljak.

Studija Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) o percepciji intelektualnog vlasništva u Europi utvrdila je da su Europljani sve više svjesni rizika i posljedica kupnje krivotvorina i pristupa sadržajima iz nezakonitih izvora, prenosi Hina.

Od 30. siječnja do 15. veljače ove godine u svim državama članicama EU-a provedena su ukupno 25.824 internetska razgovora s građanima u dobi od 15 i više godina, a između ostalog, utvrđeno je da 80 posto Europljana smatra da iza krivotvorenih proizvoda stoje zločinačke organizacije i da kupnja krivotvorina uništava poduzeća i radna mjesta. Osim toga, 83 posto ispitanika smatra da se time podržava neetično ponašanje, a dvije trećine smatraju to prijetnjom zdravlju, sigurnosti i okolišu.

U pogledu piratstva, 82 posto Europljana slaže se da pribavljanje digitalnog sadržaja putem nezakonitih izvora podrazumijeva rizik od štetnih praksi (prijevara ili neprimjerenog sadržaja za maloljetnike).

Unatoč tim pozitivnim rezultatima, studija je pokazala i da gotovo svaki treći Europljanin (31 posto) još uvijek smatra da je prihvatljivo kupiti lažnu robu ako je cijena originalnog proizvoda previsoka, a kad je riječ o mlađim potrošačima, u dobi od 15 do 24 godine, tako misli njih 50 posto.

U zadnjih godinu dana 16 posto Hrvata namjerno pristupilo sadržaju preko ilegalnih izvora, piše Hina.

No, kad je riječ o prelasku s uvjerenja na djelovanje, istraživanje je pokazalo da su ispitanici iz Hrvatske, njih devet posto, uz one iz Finske (8 posto), najmanje kupovali krivotvorene proizvode u posljednjih 12 mjeseci, što je značajno niže od prosjeka EU-a koji iznosi 13 posto. Pritom, najviše krivotvorene robe kupovalo se u Bugarskoj i Estoniji.

Čak 46 posto Hrvata, pokazalo je istraživanje, zapitalo se u posljednjih 12 mjeseci jesu li kupili originalni proizvod, što je za sedam postotnih bodova više od prosjeka EU-a.

Hrvatska je s 45 posto iznad prosjeka EU-a (43 posto) kada je u pitanju plaćanje legalnih usluga za pristup, preuzimanje i “streamanje” sadržaja s interneta. S druge strane, sa sedam posto je ispod prosjeka EU-a (11 posto) kada je u pitanju “uploadanje” zaštićenog sadržaja na internet.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari