Tehnološki divovi odlaze iz Britanije zbog spornog Zakona o sigurnosti na internetu?

Foto: Pixabay/Pexels

Tehnološki divovi poput Microsofta, WhatsAppa ili Amazona zaprijetili su odlaskom iz Velike Britanije nakon što su u toj zemlji objavljeni propisi vezane uz Zakon o sigurnosti na internetu te Zakon o digitalnom tržištu.

Zakon o sigurnosti na internetu, čije je donošenje najavljeno za jesen, propisuje rigorozna pravila po pitanju praćenja sadržaja na društvenim mrežama s ciljem zaštite djece. Prekršaji podliježu visokim novčanim, ali i zatvorskim kaznama za pojedinačne voditelje tehničkih odjela u slučajevima u kojima se tvrtke neće pridržavati pravila.

Najviše spora izazvao je prijedlog prema kojem će se poruke poslane putem, primjerice, WhatsAppa, moći pročitati i predati policiji, ako se smatra da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti ili da štite djecu od rizika.

Spomenuta stavka naišla je na toliko neodobravanje da su WhatsApp, Proton i Signal najavili odlazak s britanskog tržišta.

Uz to, kamen spoticanja predstavlja i činjenica da će, bude li zakon usvojen, odluke donositi regulator za tržišno natjecanje u Britaniji jer kritičari toga prijedloga smatraju da će na taj način jedno tijelo imati preveliku moć.

Isti regulator propisao bi i pravila koja će morati poštovati kompanije poput Amazona ili Microsofta, a već ranije je Uprava za tržišno natjecanje i tržište (CMA) odlučila blokirati Microsofrovu akviziciju tvrtke za videoigre Activision Blizzard.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari