AFP tužio X zbog neplaćanja naknade za vijesti i odbijanja pregovora

Foto: Brett Jordan/Pexels

Agencija France-Presse (AFP) u srijedu je podnijela tužbu na sudu u Parizu protiv platforme X Elona Muska, ranije poznate kao Twitter, optuživši je da odbija razgovor o potencijalnom plaćanju za distribuciju njihovih vijesti i drugih sadržaja.

U Francuskoj je, naime, još 2019. godine usvojena regulativa kojom se pokušalo prisiliti internetske platforme da pokrenu pregovore s izdavačima koji traže naknadu za vijesti.

“Agencija France-Presse izražava zabrinutost zbog jasnog i upornog odbijanja Twittera da započne raspravu o plaćanju distribucije naših sadržaja”, stoji u AFP-ovom obrazloženju tužbe.

Nije trebalo dugo čekati Muskovu reakciju koji je na X-u tužbu nazvao bizarnom. “Oni žele da im platimo za promet na njihovim stranicama gdje oni zarađuju prihod od oglašavanja, a mi ne!?”, čudi se Musk.

Njegova društvena mreža nije prva koja se našla na udaru zbog izbjegavanja plaćanja spomenute naknade. Antimonopolski regulatori u Francuskoj još su 2021. godine kaznili Google s 500 milijuna eura, poslije čega se obvezao riješiti spor i započeo pregovore s vodećim novinskim kućama u toj zemlji.

Uz Google, pritisku francuskih izdavača popustio je i Facebook koji je već potpisao ugovore s nekima od njih.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari