Rast cijena svinjetine – do kraja godine svinjetina luksuz?

Pixabay.com
Meso, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Afrička svinjska kuga, ali i posljedice olujnih nevremena zadale su ozbiljan udarac uzgajivačima svinja. Dosad je zbog bolesti eutanazirano ili uginulo oko 10 tisuća svinja, no to svakako nije konačna brojka, jer svinjska kuga i dalje traje.

Svinjogojci najavljuju da nas do kraja godine očekuje još jedan drastičan rast cijena svinjetine, pogotovo odojaka. Mesari sirovinu sve teže nabavljaju, a građanima je meso – sve skuplje. Kilogram odojka tijekom srpnja varirao je od četiri do pet i pol eura, što se smatra graničnim, za isplativost proizvodnje.

Hrvatska, kad je proizvodnja svinjskog mesa u pitanju, nije samodostatna, nego cijenu determinira uvoz, pa su se više cijene iz Europske unije, kaže Damir Jagić, predsjednik Saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, preselile i u Hrvatsku.

Svinsjke prerađevine do kraja godine bi također mogle biti luksuz; Foto: Pixabay.com

“Cijena žita je porasla, kruha također, gorivo, struja. Sve je poskupjelo. Tako je i sa cijenama svinjskog mesa. Cijena svinjetine sigurno je sada već veća od 50 – 80 posto, a kod nas se svinjetina najviše jede. Uvoz je veliki, preko 50 posto, i to iz Danske, Nizozemske, Mađarske i Njemačke. Mi nismo samodostatni, i taj problem će sada, uz afričku svinjsku kugu i ostale probleme na tržištu – kulminirati. Problem naše nedovoljne proizvodnje traje već 20 godina, i kako nismo samodostatni, mi uzgajivači iz Hrvatske, ne možemo ni utjecati na cijenu”, kaže Jagić.

Ističe i da plaće i mirovine naših građana ne prate povećanje cijene mesa pa građani kupuju manje.
“Visoke cijene su nam se prelile iz Europe. Problem je tih cijena što je nama standard lošiji nego u zapadnim zemljama i naši ljudi na hranu troše 40 posto dok na zapadu 20 posto”, kaže Jagić za Financije.hr.

Na tržištu nema dovoljno ni odojaka ni tovljenika, kako u Hrvatskoj tako i u EU, iako je ona za svinjogojstvo samodostatna. Jagić ponavlja za Financije.hr – do kraja godine, možemo očekivati i novi val poskupljenja.

“Nažalost, očito će nam svinjetina i postati luksuz”, kaže Jagić.

Jedan odgovor

  1. Svinjetina je nekima vec sad luksuz s obzirom na place hrvatskih radnika. Silom zelimo na Zapad a standard nam slicniji Etiopiji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari