Plenković: Mnogi su u poskupljenjima – pretjerali

pixabay.com
Cijene kruha, ilustracija Foto: Pixabay.com

Iako je inflacija u srpnju usporila i iznosi 7,3 posto, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), cijene hrane i pića i dalje rastu, i to po dvoznamenkastim stopama. Sukrivac tomu dijelom je turistička sezona, ali premijer Andrej Plenković smatra da su mnogi u poskupljenjima – pretjerali. Podsjetio je, prenosi Hrt.hr, kako je Vlada RH učinila sve da gospodarstvenicima umanji pritisak cijena energenata, a istodobno im ulaskom u Schengen i eurozonu olakšala i pojeftinila poslovanje.

“Dakle da stvorimo jedan okvir koji je gotovo bilo ograđivanje RH od kriznih zbivanja europskih i globalnih, a onda da nam se događa da nam se generira toliko dizanje cijena koje nema veze s troškovima inputa onih koji to rade i to nije dobro, nije niti odgovorno niti predstavlja signal solidarnosti, već profiterstvo na povoljnom okviru koji ide nauštrb – hrvatskih građana”, poručio je premijer Andrej Plenković.

Podsjećamo, kako su Financije.hr pisale početkom ovog tjedna, od početka godine poskupjelo je 1.278 proizvoda, pojeftinilo 386, a istu cijenu je zadržalo njih 638. Prema DZS-u hrana i bezalkoholna pića na godišnjoj razini skuplji su 12,6 posto. Pojedinačnom analizom, uviđa se da je npr. krumpir skuplji 45 posto, jaja 44, šećer 37, sladoled 30, kruh 19, svježe povrće u prosjeku 27 posto, voće 20, smrznuto 55 posto, a maslinovo ulje – 22 posto.

Prerađevine od svinjskog mesa također su poskupjele, a zbog problema sa afričkom svinjskom kugom, padom proizvodnje te manjeg uvoza te se može očekivati da i dalje rastu. Najveći problem predstavljaju razlike u cijenama između dućana, sudeći prema podacima sa aplikacije Kretanje cijena Ministarstva gospodarstva.

Potrošačka košarica oko 80 osnovnih proizvoda sredinom kolovoza, različita je od dućana do dućana, pa u jednom košta 991,89 eura a u drugom 1063,93 eura. Prosječna bruto plaća U Hrvatskoj iznosi 1.590 eura , odnosno prosječna isplaćena neto plaća za lipanj iznosila je 1.150 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari