Novi zakon propisuje sankcije za 43 nepoštene trgovačke prakse

Pexels.com
Novi zakon o nepoštenim trgovačkim praksama, ilustracija Foto: Pexels.com/klaus-nielsen

Prošli tjedan Vlada Hrvatske utvrdila je i u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Zakon je prvi put donesen 2017. godine, prateći prakse država Europske unije, koji su slične zakone donosile sa aspekta zaštite proizvođača u odnosu prema kupcima, odnosno reguliranju odnosa u lancu opskrbe hranom. 2021. godine, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, donesene su prve izmjene i dopune zakona, temeljem direktive EU.

Što se novih izmjena tiče, Majdak je u HRT-ovoj emisiji “Studio 4”, izjavio da je ovo daljnje usklađivanje zbog raznih poremećaja na tržištu u protekle dvije godine, što je, na koncu, rezultiralo povećanjem cijena.

“Na razini Vlade došlo je do zaštite cijene određenih strateških prehrambenih proizvoda. Stoga se trebao riješiti odnos između potrošača i kupca. Dio koji je donijela Vlada, štiti potrošača. I dalje ovaj Zakon regulira poslovni odnos između kupca i dobavljača tako da se jaka pregovaračka snaga kupaca, odnosno, trgovačkih lanaca na pošteniji način regulira”, rekao je Majdak.

Za nepoštene trgovačke prakse, ističe Majdak – postoje sankcije na razini Zakona. One se odnose najvećim dijelom na nabavnu cijenu. Za to je sankcija preko 600 tisuća eura. “Imamo teške i lakše povrede Zakona na razini kršenja trgovačke prakse, a postoje i kazne za dobavljača ako se krše odredbe po pitanju računa, otkupnog bloka”, naglasio je Majdak. Prošle godine je, kaže, došlo do povećanja broja sankcioniranih.

“Oko 4 milijuna eura je propisano kazni zbog kršenja Zakona o tržišnom natjecanju. Odnos proizvođača, dobavljača i kupca stavljen je u ravnotežu i na razini je EU. Mi smo u zakon ugradili 43 nepoštene trgovačke prakse koje, ako se krše, su sankcionirane”, istaknuo je državnik tajnik. Naglasio je i kako je potrošač zaštićen odlukom Vlade RH koja je regulirala strateške prehrambene proizvode. Što se tiče akcija u trgovačkim lancima, ona su regulirane Zakonom gdje se govori da cijena ne smije ići ispod nabavne cijene plus PDV. Majdak je rekao i da vjeruje u stabilizaciju cijena, pogotovo hrane na tržištu, ali da je sada teško prognozirati daljnja kretanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari