Cijene nekretnina u Hrvatskoj rastu, ali tražnja ne jenjava

pixabay.com
Foto: Pixabay.com

U glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, za nekretninu danas trebate izdvojiti od od 2.700 do 3.000 eura, po kvadratnom metru. Cijene nekretnina u Hrvatskoj su u porastu, i to za 14 posto, u Zagrebu i do 22 posto u odnosu na prethodne godine, ukazuju na to podaci koje je tijekom kolovoza objavio Državni zavod za statistiku.

Uz Hrvatsku je samo Litva imala dvoznamenkasti rast cijena nekretnina na godišnjoj razini.

Istovremeno, u prvom tromjesečju ove godine prvi put se dogodio i pad cijena nekretnina u Zagrebu i to za 0,3 posto u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine, ali potražnja za stanovima, pogotovo u novogradnji, apsolutno ne jenjava. Analitičari imaju različite prognoze, no tržište pokazuje drugačije parametre.

U agenciji Sky Nekretnine za Financije.hr kažu da bilježe pojačani porast potražnje, osobito za nekretninama u Zagrebu, te okolnim gradovima, kao što su Zaprešić i Velika Gorica. Svakako, kažu, potražnja je velika i na Jadranskoj obali.

Nekretnine u Istri, ilustracija; Foto: Pixabay.com

Martina Naletilić, licencirana agentica u ovoj agenciji, ističe sve veći rast interesa stranih kupaca, osobito za nekretninama u Istri, ali i u većim gradovima na Jadranu i na kontinentu. Pojašnjava i da su razlozi povećanog interesa za ulaganje u nekretnine u Hrvatskoj – brojni.

„Hrvatska, osobito Zagreb i okolica, te Jadranska obala, jesu specifična mikrolokacija, koja zbog niza faktora odudara od trenda pada cijene nekretnina u većini zemalja EU i šire. Potražnja je velika, s tendencijom daljnjeg rasta. Ulasci u Schengen, te u eurozonu, privukli su strane kupce kojima je pojednostavljen proces kupoprodaje, ali i olakšan pristup nekretninama u Hrvatskoj. Došlo je do blagog porasta kamata na stambene kredite, no kamatne stope su i dalje niske u odnosu na druge zemlje EU te takva blaga korekcija ne utječe negativno na potražnju za nekretninama, niti uzrokuje smanjenje cijena“, kaže Naletilić. 

Interesa ima i za različita „zdanja“. U Zagrebu najtraženiji, kako kaže naša sugovornica – manji stanovi.

Martina Naletilić, licencirana agentica, Sky Nekretnine Zagreb, Foto: privatna arhiva

„Poslovično, u Zagrebu je najveći deficit stanova do 60 m2, koji se, kad se pojave na tržištu, u pravilu prodaju u samo nekoliko dana. Konstantna je potražnja za stanovima u novogradnji u Zagrebu, ali i u okolnim gradovima – istaknula bih Zaprešić, gdje u ponudi imamo visokokvalitetnu novogradnju po cijeni od 2.200 eura/m2, što je vrlo povoljno, uspoređujući s cijenom kvadrata novogradnje u Zagrebu. Nadalje, imamo dosta upita stranih agencija koje za svoje klijente potražuju luksuzne vile u Istri i na Kvarneru“, pojašnjava Naletilić.

Tradicionalno, u rujnu se potražnja za nekretninama dodatno povećava, pogotovo u većim gradovima, i za kupoprodaju i za najam, upravo zbog početka akademske godine, kada studenti traže svoj kutak.

„Nekretnine za najam u Zagrebu osobito su deficitarne i iz godine u godinu i to postaje sve veći problem. Podatak da ove godine 3.000 studenata, koji su aplicirali za smještaj u studentskim domovima u Zagrebu, nisu dobili mjesto, odnosno smještaj, dovoljno govori sam za sebe. To je gorući problem koji svakako zahtijeva intervenciju i grada i države“, kaže Martina Naletilić iz agencije Sky Nekretnine.

S obzirom na dosadašnje trendove i konstantni porast potražnje, koja je daleko veća od ponude, ne očekuje se smanjenje cijena nekretnina do kraja godine.

Hrvatska se, kaže Naletilić, tek otvara europskom i svjetskom tržištu i očekuje se sve veći broj potencijalnih kupaca u budućnosti, često bolje kupovne moći od građana Hrvatske, te se može očekivati povećana potražnja koja će utjecati i na novi rast cijena.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari