Austrija ograničava rast stanarina, u planu i ograničavanje cijena vinjeta

Pixabay.com
Beč, stambeno naselje Foto: Pixabay.com

Austrijska vlada objavila je da će na tri godine ograničiti rast stanarina kako bi građanima pomogla s visokim troškovima života.

Stanarine će moći rasti najviše pet posto godišnje, izjavio je vicekancelar Werner Kogler, dodavši da će mjera obuhvatiti oko 75 posto ugovora o najmu.

Vladina intervencija otklonila je prijetnju skoka stanarina od 15 posto u pojedinim segmentima tržišta u 2024. godine, dodao je kancelar Karl Nehammer.

Mjera bi, kako prenosi Hina, trebala poduprijeti nastojanja da se obuzda rast potrošačkih cijena, koje su u srpnju bile više za sedam posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U lipnju su porasle za osam posto.

Vlada Austrije najavljuje i pojačani pritisak na energetske kompanije kako bi prenijeti niže cijene plina i nafte na krajnje potrošače. Planiraju ograničiti i cijene vinjeta za autoceste i „klimatske karte“ za javni prijevoz.

“I dalje ćemo nastojati izravno pomagati ljudima kako bi mogli podmirivati troškove života”, naglasio je Nehammer. Izravne mjere pomoći i porezne olakšice građanima u razdoblju od 2024. do 2026. godine, stajat će državni proračun do 40 milijardi eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari