Troškovi hipoteka izazvali snažan pad cijena kuća u Velikoj Britaniji

Foto: Mike Bird/Pexels

Tražene cijene kuća u Britaniji snažno su pale u kolovozu jer su sve veći troškovi hipoteka potaknuli prodavače da smanje očekivanja o tome što mogu dobiti za svoje nekretnine, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak koje je prenijela Hina.

Web stranica Rightmove objavila je da su prosječne tražene cijene za domove pale za 1,9 posto, što je najveći mjesečni pad u kolovozu od 2018. godine i dvostruko veći od uobičajenog pada tijekom ljeta.

Britansko tržište nekretnina, koje je procvat dosegnulo tijekom pandemije covida 19, oslabilo je jer je britanska središnja banka zbog visoke inflacije oštro povećala kamatne stope.

Hipotekarni zajmodavci Nationwide i Halifax prethodno su izvijestili o padu prodajnih cijena u srpnju.

Istraživanje Rightmovea također je pokazalo da je broj prodavanih kuća pao za 15 posto u odnosu na 2019. godinu, prije pandemije.

Prodaja kuća koje obično traže prvi kupci pala je za nešto blažih 10 posto, odražavajući skok najamnina za nekretnine u toj kategoriji od 12 posto tijekom prošle godine.

Ukupna prodaja kuća na tržištu pala je za 10 posto u odnosu na kolovoz 2019. godine.

Prosječne tražene cijene kuća bile su dva posto ispod najviše cijene u svibnju, ali su, odražavajući porast potražnje tijekom pandemije, ostale 19 posto više nego u spomenutom razdoblju.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari