Banka Engleske pred rekordnim povećanjem kamatnih stopa

Foto: Banka Engleske

Investitori procjenjuju kako bi Banka Engleske sljedeći tjedan mogla povećati kamatne stope za 0,25 posto na 4,75 posto, što bi bila najviša razina u posljednjih 15 godina. Bilo bi to 13. uzastopno povećanje kamatnih stopa od prošle godine, u pokušaju suzbijanja stalne inflacije.

Tržišta očekuju da bi Banka Engleske mogla podići stope do šest posto, što je znatno iznad razine koja se očekuje od američkih Federalnih rezervi ili Europske središnje banke, te najviše razine u Velikoj Britaniji u ovom stoljeću, prenosi Reuters.

Guverner Banke Engleske Andrew Bailey rekao je parlamentarnom odboru ranije ovog tjedna kako je potrebno “mnogo dulje od očekivanog” da se inflacija spusti i da je tržište rada ‘vrlo tijesno’.

Baileyjevoj procjeni prethodilo je službeno izvješće o inflaciji koje je pokazalo da su osnovne plaće porasle za 7,2 posto na godišnjoj razini u tri mjeseca zaključno s travnjem ove godine, što je najveća zabilježena stopa rasta plaća, isključujući razdoblje pandemije kada su podaci bili ‘iskrivljeni’.

Iako plaće i dalje padaju u usporedbi s trendom inflacije, njihov rast dovodi do povećanja tržišnih očekivanja za daljnjim povećanjem kamatnih stopa Banke Engleske. Prinosi na dvogodišnje državne obveznice dosegnuli su najvišu razinu od 2008. godine.

Analitičari navode da je Velika Britanija u vrlo izazovnoj situaciji s inflacijom od 8,7 posto u travnju, te da je Banka Engleske suočena s još većim izazovom od ostalih središnjih banaka.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari