Plenković: Novim mjerama cijene energenata tri do četiri puta niže od tržišnih

Hina
Sjednica Vlade RH, premijer Andrej Plenković Foto: Hina/Damir Senčar

Vlada Republike Hrvatske će na narednoj sjednici, sredinom rujna, usvojiti novi set mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, posebice energenata, kojima će većina postojećih mjera, koje su na snazi do kraja mjeseca, zadržati u određenom opsegu i na taj način će se najugroženijim građanima omogućiti da održe ekonomski i socijalni standard, rekao je u uvodu sjednice Vlade RH Andrej Planković.

„Kroz godine iza nas donijeli smo različite pakete ekonomskih mjera kojim smo osigurali 6,8 milijardi eura, za 800 tisuća radnika smo putem Zavoda za zapošljavanje, osigurali plaće a prije svega, očuvali likvidnost i sačuvali radna mjesta“, rekao je Plenković.

Narednim paketom mjera, najavio je premijer Plenković, cijene energenata će također biti regulirane, kao što su i sadašnjim paketom mjera, odnosno manje od tržišnih.

Mi smo dosadašnjim mjerama regulirali cijene energenata na tržištu i one su za naše građane bile šest do sedam puta niže, nego što bi bile tržišne. Novim mjerama one će također biti niže, za tri do četiri puta. Plin je, primjerice, prošle godine bio do četiri puta jeftiniji za naše građane od tržišnog, naredne godine do dva puta, a slično će biti i sa toplinskom energijom“, rekao je Plenković.

Plenković je podsjetio da bi bez mjera Vlade RH, općine, gradovi i županije teško funkcionirali, kao i bolnice i brojne druge institucije.

Predsjednik Vlade RH je rekao i da će se Vladine mjere ispred ministara trebale naći na narednoj sjednici Vlade, nakon što ih se usaglasi sa novoimenovanim Gospodarsko-socijalnim savjetom.

„Mjere su omogućile da se očuva socijalna kohezija“, rekao je premijer, najavivši i da Vlada RH danas usvaja set poreznih zakona. Riječ je o prijedlozima devet poreznih zakona, među kojima i Zakonu o porezu na dohodak, na dobit, lokalnim porezima i doprinosima, koji će nakon sjednice, biti upućeni u Sabor, na drugo čitanje.

Njima će se, među ostalim, ukinuti prirez porezu na dohodak, povećati prag za primjenu više stope poreza na dohodak na 50.400 eura, te povećati osobni odbitak na 560 eura.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari