Primorac: Sumnjam da će Hrvatska imati porez na ekstraprofit banaka

Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić
Ministar financija, Marko Primorac Foto: Hina/ arhiv/ Zvonimir Kuhtić

Ministar financija Marko Primorac rekao je za HRT kako se u ovom trenutku ne razmišlja o uvođenju poreza na ekstraprofit banaka, ali da se vode razgovori sa bankarskim sektorom, odnosno sa svim relevantnim financijskim institucijama važnim za monetarne politike.

Sumnjam da će Hrvatska imati porez na ekstraprofit banaka. U ovom trenutku mogu reći kako ne razgovaramo o selektivnim porezima te vrste, ali razgovaramo s bankama, s predstavnicima koji mogu razumjeti situaciju u kojoj se nalazimo, razgovaramo o određenim rješenjima kako bi ublažili sve odluke monetarne politike koje za nas u ovom trenutku nisu optimalne“, rekao je Primorac.

Pojasnio je i da je Hrvatska od srpnja 2022. godine suočena sa inflatornim pritiscima koji se mogu obuzdavati mjerama monetarne politike.

„Inflaciju generira veća potrošnja, veća potražnja i veća kupovna moć građana i njihova spremnost da prihvate određene cijene koje se povećavaju. Sasvim je jasno zašto je zaoštravanje monetarne politike i podizanje kamatnih stopa učinkovito u borbi protiv inflacije. Monetarna politika ima dvije opcije za micanje tog viška, likvidnosti – jedna opcija je povećanje kamatnih stopa kako bi ti krediti bili građanima skuplji pa bi uzimali što manje kredita, a druga opcija je povećanje stope obvezne pričuve koja je u Hrvatskoj nakon ulaska u eurozonu smanjena s devet na jedan posto i time je stvorena dodatna likvidnost“, rekao je Primorac.

„Naš je stav da bi monetarne politike na razini eurozone trebale biti dominantnije fokusirane na neke druge instrumente – primjerice povećanje stope obvezne pričuve, odnosno onog dijela koji banke deponiraju u Središnjoj banci, ali ne dobivaju nikakvu naknadu za to. Europska središnja banka ne odlučuje ići u tom smjeru, već kontinuirano povećava kamatne stope, što je također legitimno u borbi protiv inflacije. Ta politika je učinkovita samo ako se te kamatne stope prenesu i na kamatne stope na kredite, što u Hrvatskoj nije slučaj“, pojasnio je ministar financija, prenosi HRT.

Kazao je i kako se sa socijalnim partnerima još vode razgovori o novom paketu mjera Vlade Hrvatske, odnosno olakšicama za kućanstva i gospodarstvo, koji će biti predstavljen vjerojatno sljedeći tjedan.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari