Guverner HNB-a očekuje smanjenje stope inflacije u Hrvatskoj

HNB
Guverner HNB-a, Boris Vujčić Foto: HNB/PR

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je kako očekuje da se inflacija u Hrvatskoj nastavi smanjivati, naglasivši da je njezino ubrzanje u kolovozu u odnosu na mjesec ranije posljedica rasta cijena energenata, dok sve ostale njezine komponente, pa i cijene hrane, padaju.

Guverner HNB-a je, gostujući na Dnevniku Nove TV, izjavio da je inflacija u srpnju točno onakva kakvu su očekivali, odnosno da je zabliježila rast sa 7,3 u srpnju, na 7,8 posto u kolovozu, na godišnjoj razini,

Pojasnio je da u ovom trenutku Hrvatska ima stopu inflacije u kojoj se, osim cijena goriva, sve komponente osnovne inflacije smanjuju – i cijene usluga i hrane i industrijskih proizvoda i trajnih potrošačkih dobara. U kolovozu je naime, zbog toga što je porasla cijena nafte na međunarodnom tržištu za osam posto, porasla i cijena benzina, pa je cijena energija povukla stopu inflacije za tih pola postotnih bodova.

“Očekujemo da će se nastaviti trend pada inflacije onako kako smo prognozirali i kako se već događa od studenog prošle godine, kada je dosegnula maksimum, osim ako ne bude opet nekakvog šoka na tržištu energije, što nije isključeno, ali u ovom trenutku to ne očekujemo”, izjavio je Vujčić.

Europska središnja banka, foto: Pixabay.com

Podsjetio je da je HNB sada dio Europske središnje banke (ESB), koja radi smanjivanja inflacije diže kamatne stope, a ovaj ciklus dizanja kamatnih stopa je najjači, odnosno najrestriktivniji od uvođenja eura.

Kamatne stope u eurozoni podignute su u ovom ciklusu za 4,25 postotnih bodova, odnosno sa -0,5 posto na 3,75 posto. Ujedno, naglasio je guverner, ESB je počeo i smanjivati svoju bilancu, što je drugi način zaoštravanja uvjeta kreditiranja.

Iako se smanjuje stopa inflacije, ona je kod nas viša nego u zapadnoeuropskim zemljama, ali je niža nego u istočnoeuropskim zemaljama, rekao je guverner HNB-a, pojasnivši da je to zbog toga što je u istočnoeuropskim zemljama, pa tako i Hrvatskoj, veći udjel hrane u potrošačkoj košarici.

 “Ono što se kod nas sporije događa je prijelaz povećanih kamatnih stopa prvenstveno na postojeće stambene kredite. Novoodobrenim stambenim kreditima stope su išle gore”, rekao je Vujčić.

Po njegovim riječima, dvije su glavne komponente koje još podržavaju visoku stopu inflacije u Hrvatskoj – hrana i usluge, a među uslugama ugostiteljske usluge i smještaj. Ugostiteljske usluge, kako je rekao, također su povezane s hranom, a smještaj s turizmom.

“Što se hrane tiče, cijene su počele padati, iako su još na povišenoj razini, i očekujem da će se to nastaviti reflektirati i dalje. Druga komponenta koja imam momentum rasta u Hrvatskoj su usluge smještaja i ugostiteljske usluge, a one su povezane s turizmom. To vidimo svake godine u Hrvatskoj – tijekom sezone momentum cijena tih usluga raste, a poslije sezone pada”, zaključio je Vujčić.

Građanima je, u svjetlu visokih cijena, poručio – ono što uvijek funkcionira u tržišnoj ekonomiji je da čovjek ide kupovati tamo gdje ima povoljniju cijenu, jer to je ono što tjera trgovce da ne dižu pretjerano cijene.

“Ono što vidimo u ovom trenutku je da plaće i dohotci rastu. Plaće su rasle brže od inflacije, i dok je tako, pogotovo u sektoru usluga, to isto tako podržava relativno više cijene”, zaključio je guverner HNB-a.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari