Plenković: Vlada RH će idućih dana razgovarati o novom paketu pomoći za zaštitu od rasta cijena

Hina/STA
A.Plenković na Bledu, sastanak čelnika JI Europe Foto: Hina/STA-D.Novakovič

Paket mjera Vlade Hrvatske za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, posebice energenata, donesen u travnju, istječe potkraj rujna. Paket mjera podrazumijeva da se cijene energenata, kako za kućanstva, tako i za gospodarstvo, ne mijenjaju, bez obzira na tržišne cijene.

Taj paket mjera ističe 30. rujna.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da će Vlada RH u sljedećim danima razgovarati o mjerama pomoći građanima i poduzećima, prenosi Hina, te odbacio kao netočne špekulacije u medijima da će se razmatrati ukidanje ili smanjivanje subvencije za struju za najveće gospodarstvenike.

“Mi ćemo voditi računa uvijek o onima koji su nam bitni, a to su hrvatski građani, posebice oni koji su najugroženiji”, rekao je Plenković na marginama Bledskog foruma.

Mediji u Hrvatskoj objavili su da bi cijene struje za građanstvo i male poduzetnike mogle ostati iste, nakon što 30. rujna isteknu mjere pomoći Vlade RH, a da novi prijedlog razmatra ukidanje ili smanjenje subvencije za električnu energiju za najveće gospodarstvenike.

Na upit novinara je li opcija i dalje subvencioniranje velikih poduzeća, Plenković je kazao kako je mnogo toga o čemu se špekulira u medijima netočno.

“Kao što smo uvijek do sada činili, a imali smo pet paketa pomoći, svi su bili snažni, sveoubuhvatni, pravovremeni, izbjegli smo socijalnu frakturu, očuvali socijalnu koheziju. Hrvati realno u smislu energetske krize nisu ništa osjetili, jer je cijena plina stalno bila ista, cijena struje jeftina, a također i cijena naftnih derivata”, poručio je premijer Plenković.

Podsjetio je i da o mjerama pomoći Vlada RH ima vremena odlučiti do 1. listopada.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari