Hrvatski Sabor danas o izmjenama devet poreznih zakona

Hrvatski Sabor / Foto: Hina

Hrvatski sabor raspravljat će o paketu izmjena devet poreznih zakona čiji je cilj rast plaća, očuvanje gospodarskog rasta i jačanje fiskalne autonomije lokalnih jedinica, a koje uključuju ukidanje prireza te plaćanje dijela mirovinskog doprinosa za one s najnižim plaćama.

U paketu su izmjene Zakona o porezu na dohodak, o lokalnim porezima, o financiranju lokalne i regionalne (područne) samouprave, o doprinosima, o fiskalizaciji u prometu gotovinom, o porezu na dobit, o PDV-u, o poreznom savjetništvu te Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza.
Izmjenama Zakona o porezu na dohodak se gradovima i općinama želi omogućiti da svojim odlukama propišu visinu stope tog poreza.

Tu je i ukidanje prireza porezu na dohodak, povećanje praga za primjenu više stope poreza na dohodak, na 50.400 eura, povećanje osobnog odbitka na 560 eura, povećanje osnovnog osobnog odbitka za uzdržavane članove.

Kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, predloženo je umanjenje mjesečne osnovice za obračun doprinosa za mirovinsko osiguranje za prvi stup, a za osiguranike čija mjesečna plaća iznosi do 1.300 eura bruto.

Tako će za bruto plaće do 700 eura fiksna olakšica iznositi 300 eura, a za plaće od 700,01 do 1.300 eura će se primjenjivati linearni model izračuna umanjenja. Ovom izmjenom će oko milijun osiguranika po osnovi radnog odnosa dobiti povećanje neto plaće, najavio je ministar financija Hrvatske, Marko Primorac.

U paketu su i izmjene Zakona o lokalnim porezima, koje uključuju povećanje raspona u kojem gradsko ili općinsko vijeće može utvrditi visinu poreza na vikendice od 60 centi do pet eura po četvornom metru.
Kad je pak o napojnicama riječ, one će se moći ostavljati i putem kartica. Pritom će neoporezivi iznos biti utvrđen na 3.360 eura, dok će se iznos napojnice iznad neoporezivog djela oporezivati po stopi od 20 posto.

U pet dosadašnjih krugova porezne reforme, od 2016. godine, Vlada Hrvatske je omogućila porezno rasterećenje građana i gospodarstva u iznosu većem od 1,3 milijarde eura.

Trošak predloženih poreznih izmjena dominantno snosi država, dok trošak od oko 108 milijuna eura, zbog povećanja osobnog odbitka, predstavlja propušteni prihod gradova, općina i županija.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari